Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >> 
 • 01 Oct 2019 13:59 | Димитър Николов (Administrator)

  Кой стои зад АЗТУЕС като организация и с какво се занимава - ще разкажем в тaзи и следващите няколко публикации чрез серия от интервюта. За този месец Виктория Антонова (ТУЕС'2006), част от Управителния съвет на Асоциацията, проведе интервю с Хинка (изпълнителен директор) и Митко (координатор комуникация, партньорства и проекти) от екипа на АЗТУЕС. Разбери повече кои са те и с какво се занимават!  1. Как се казваш?

  Хинка: Хинка Станимирова.

  Митко: Казвам се Димитър К. Николов, за краткост Митко. Държа на „К.“-то, защото в ТУЕС си имаме излишък от димитърниколовци.  2. Какво те свързва с ТУЕС?

  Хинка: Преди да започна работа в Асоциацията, само бях чувала за училището през приятеля ми и компанията му от випуск 2006. Три години по-късно, каузата ТУЕС вече напълно ме е погълнала - сплотеността на общността, таланта на учениците и отдадеността на преподавателите и ръководството на училището неминуемо те обвързват емоционално към себе си.

  Митко: Завърших ТУЕС миналата година. Това е училището, което ме изгради като личност, което ме усъвършенства и ми даде поле за изява.  3. От кога си в екипа на АЗТУЕС и защо реши да се включиш?

  Хинка: От есента на 2016 г. През туесар научих за отворена позиция в Асоциацията и ме привлече възможността за работа с кауза в НПО сектора, към която винаги съм имала слабост.

  Митко: Доброволствам в АЗТУЕС още от 2017 г. и съм се включвал в подготовката на всяко едно събитие до момента. От март 2019 г. станах и част от екипа като естествено продължение. Виждал съм отблизо какво прави Асоциацията и реших да отдам повече време от деня си за бъдещето на нея и ТУЕС.


  4. С какво се занимаваш в АЗТУЕС?

  Хинка: По малко от всичко. Работата в малък екип налага да си гъвкав, тъй като задачите варират от фондонабиране, контакти с бизнеса и планиране до координация на събития, работа с доброволци и администрация. Все пак основният фокус е координацията на събитията и инициативите за ТУЕС: Hack TUES, TUES Fest, TUES Reunion, подкрепата за набиране на дипломни ръководители за 12. и компании за летните практики на 11. клас и още. 

  Митко: Помагам с комуникацията, координирам отделни дейности, тук-там правя готини дигитални визии и като цяло се опитвам да модернизирам процесите в Асоциацията.


  5. Любимо събитие, което ти е удоволствие да организираш?

  Хинка: Две са - Hack TUES & TUES Fest. Работата с учениците-доброволци от 11-ти клас, които ги организират и удоволствието от това, да видиш, как тези талантливи младежи разгръщат потенциала си и израстват пред очите ти е един от най-силните мотиватори да продължавам работата си в Асоциацията.

  Митко: Разбира се, че Hack TUES. През 2016 г. събрах екипа, който превърна в традиция хакатона. За мен хакатонът винаги ще е доведеното дете, което съм отгледал, и ще има специално място в сърцето ми.


  6. Последното предизвикателство, което си поел покрай работата си в АЗТУЕС?

  Хинка: Scrum. Решихме да тестваме методологията за работата си в екипа, както и с доброволците за събитията, като все още навлизам във всички тънкости. :)

  Митко: Разработвам новата онлайн платформа на АЗТУЕС.


  7. Три музикални парчета, които слушаш напоследък?

  Хинка: Напоследък съм на вълна Dubioza Kolektiv. Ако трябва да се спра на три парчета - "Himna Generacije", "Kazu" & "Kokuz". Чакам концерта през ноември!

  Митко: Нека не си губя работата в АЗТУЕС.


  8. Море или планина?

  Хинка: Планина, като се опитвам да зарибя и туесарската общност. С по-активните доброволци и туесари-ентусиасти в последните две години организираме планински преходи за аматьори. Последно покорихме връх Ботев в началото на септември.

  Митко: Езеро и вила.


  9. Имаш ли хобита?

  Хинка: Да си призная, покрай ТУЕС не остава много време за тях. :D Все пак, когато успея, карам колело, скитам по планините и играя народни танци.

  Митко: Тренирам, уча, занимавам се с програмиране, дизайн и маркетинг, размишлявам върху екзистенциални въпроси и само си намирам работа.


  10. Продължи: Искам да…

  Хинка: Искам да видя, как ТУЕС и АЗТУЕС разгръщат своя потенциал. Бях свидетел на напредъка в последните години и виждам още колко много възможности за развитие има.

  Митко: Искам да оставя голям, положителен отпечатък върху света. АЗТУЕС е едно от средствата, с които мога да го правя.

 • 30 Sep 2019 15:52 | Димитър Николов (Administrator)

  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим традиционния призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи за Випуск 2020.

  Ако не сте били дипломен ръководител досега, можете да научите повече за ангажимента в следната брошура.

  В нея ще намерите подробности и информация за процеса, ролята ви в него, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.

  Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 7 октомври 2019 г.

  Молим кандидатите да си резервират вечерта на 16 октомври (сряда), за да се включат в среща с 12. клас, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.

  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2020!


 • 10 Jul 2019 17:37 | Димитър Николов (Administrator)

  Споделяме анонс от името на екипа на OpenFest:

  OpenFest (https://www.openfest.org/) e единствената по рода си в България конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.

  През 2019 г. OpenFest ще бъде на 2 и 3 ноември в Sofia Tech Park, форум "Джон Атанасов".

  Тази година фокусът на събитието ще е “Бъдещето”. За нас бъдещето в момента са учениците и искаме да направим събитието подходящо и за тях чрез лекции, workshop-и и други презентации - не само ориентирани към тях, но и водени от тях.

  OpenFest предоставя и място за демонстриране и показване на различни open-source проекти (щандове). Много от демонстрираните проекти на ТУЕС Фест биха били интересни за общността и ще се радваме, ако има желаещи да се включат.

  Самият OpenFest, като организация, се стреми да отговаря на цялостната си идея – освен че е отворен за нови участници, по-голямата част от инфраструктурата му (която, освен мрежи и видеозапис, включва неща като храна и детски кът) е отворена и достъпна за всички. Доброволците, които са част от екипите, имат възможност да научат от първа ръка как се правят неща като комуникации с голяма аудитория в социалните мрежи или да си компилират сами OpenWRT като за издръжлива wireless мрежа и всичко по средата.

  Затова ще се радваме на вашето участие, присъствие, помощ и каквото и да е друго :)

  Ако ви е интересно да научите повече:

  1.   Сайтът на феста е: https://www.openfest.org/.

  2.   Можете да предложите лекция, уъркшоп или представяне на свой проект тук: https://cfp.openfest.org/.

  3.   Можете да видите кои са екипите, които организират феста и да кандидатствате за доброволец оттук: https://cfp.openfest.org/volunteers/new

   

 • 17 Jun 2019 10:38 | Димитър Николов (Administrator)

  На 8-ми юни 2019 г. се проведе четвъртото издание на TUES Reunion. Както обикновено завършилите туесари имаха възможността да се срещнат отново със своите бивши съученици и да наваксат пропуснатото през годините. По-младите, пълнолетни ученици се запознаха със старшите, които споделиха част от опита си след ТУЕС.

  Отличителните черти на бирата и скарата присъстваха и тази година. Но хапването и пийването далеч не изчерпват атракциите на събитието. За завършилите се проведе обиколка на училището с гидове в лицата на доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС, и ст. пр. д-р Анатол Френски. След това всички регистрирани на TUES Reunion участваха в томбола със специални награди от годишните спонсори на Асоциация на завършилите ТУЕС - DevriX, Visteon и VMware, както и оригинални ТУЕС сувенири и реликви.

  Кулминацията на TUES Reunion беше вътрешното събитие TUES BattleBots - битка с роботи, която се организира за първи път в училището. Туесарите станаха свидели на истинско зрелище, което 11-класниците създадоха със своите проекти по предмета Компютърни архитектури, воден от маг. инж. Росен Витанов. Създадените от тях роботи варираха между 5 и 25 килограма и се съревноваваха с разнообразни оръжия: въртящи се барабани, бургии, спинери и рампи, целящи да преобърнат опонента. За безопасността на зрителите бе изградена специална, обезопасена бойна арена, в която се проведоха зрелищните сблъсъци. Всичко бе излъчено на живо в YouTube, благодарение на партньорите на събитието от init Lab, а гостите на TUES Reunion имаха възможността да наблюдават отблизо развоя на битката. Запис от TUES BattleBots можете да гледате тук:

 • 16 May 2019 19:08 | Димитър Николов (Administrator)

  В момента стартираме организацията на задължителните летни производствени практики за учениците от 11 клас.

  Практиките се провеждат от 1 до 15 юли и в тях вземат участие учениците от 11 клас в ТУЕС от специалности „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“. Идеята е младежите да прекарат две седмици в реални работни условия под ръководството на професионалисти от бранша.

  Тази година освен учениците от ТУЕС ще имате възможност да поканите на практика и ученици, които се обучават към ТУЕС по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ по специалност „Приложно програмиране“.

  За участие на компанията в програмата може да:

  Прегледате детайлите в кратката брошура

  •  Попълните регистрационната форма до 04.06.2019 г.

  •  Изпратите представител на среща с учениците  от ТУЕС за кратко представяне на компанията и темите на работа (13 и 14 юни за Системно програмиране, 14 юни за Компютърни мрежи)

  • • Изпратите презентация, представяща компанията и практиката, която да споделим с учениците, обучаващи се по националната програма заспециалност “Приложно програмиране”

  • ТУЕС разпределя учениците според желанията им и учебния им успех

  • Административно практиката се урежда чрез стандартен договор с ТУЕС, като не е необходимо установяването на трудови или други правоотношения с учениците.

  • Участието в програмата е напълно безплатно за компаниите и за учениците

  • Запознайте се с още детайли в списъка с Често задавани въпроси

  Ще се радваме ако имате желание да вземете ученици на практика!

 • 23 Apr 2019 12:35 | Димитър Николов (Administrator)
  На 20 април 2019 г. се проведе второто издание на единствения по рода си ден на отворените врати - ТУЕС Фест. Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София беше посетено от 1 000 души, които присъстваха на демонстрации на 70 технологични разработки, създадени от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в училището. Носителите на първите награди в категориите Компютърни мрежи, Системно програмиране и Вградени системи и роботика бяха определени чрез система за електронно гласуване от посетителите на място, създадена също от ученици на ТУЕС.

  Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова връчи наградата в категория Софтуер на осмокласниците Матей Вълов и Александър Асса за разработената от тях игра EscapeTUES.

  Наградата в категория Вградени системи и роботика спечели Теодор Тодоров от 11 клас за своя Електроборд - нов икономичен начин за бързо предвижване в града и избягване на задръствания. Отличието връчи проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на ТУ-София.

  Посетителите определиха като най-добър проект в категория Компютърни мрежи  приложението WiFinder на 12-токласника Румен Величков, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя. Наградата връчи доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София. 

  Енчо Шахънов от 12 клас, който наскоро получи Младежката награда на БАИТ за системата си за локализиране на хора в планината, бе отличен със специалните награди на TelebidPro и Телелинк Бизнес Сървисис. TelebidPro наградиха още два проекта - батълбот-а Blue Capricorn на 11-токласниците Симеон Георгиев, Анета Цветкова и Евгени Димов и Electron-ota - услуга за актуализиране на Electron приложения, разработена от Денис Христов от 12 клас. Приложението на Денис получи награда и от VMware. Другите две специални награди на VMware получиха Карина Козарова от 12 клас за проекта си за социална мрежа за организиране и управление на събития Event Manager и осмокласниците Рая Литова, Яна Тошкова и Искрен Александров за състезателната игра за бързо и точно рисуване D.R.A.W. Системата Access Wolf за електронно планиране и контрол на достъпа на събития беше отличена със специална награда от Experian. Тя е разработена от Даниел Янев, Боян Каратотев, Виктор Найчев, Владимир Владинов и Денис Христов от 12 клас. Experian отличи с награда и тостера, който изпича изображения, създаден от Александър Милисов от 11 клас. Двама 12-токласници получиха специалните награди на Kaufland IT Hub  - Ангел Ячев за системата си за защита от хакерски атаки и Боян Каратотев за автоматизираната система за защита на софтуерни слабости в Linux. Компанията връчи награда и на устройството Readability, което „превежда“ текст в брайлово писмо, създадено от Ангел Пенчев, Боян Иванов и Симеон Георгиев от 10 клас и Тодор Димитров и Илиян Танчев от 12 клас в ТУЕС. Виктор Найчев от 12 клас получи специална награда от Droxic за софтуерно дефинирана радио система, в която традиционните хардуерни елементи са дефинирани чрез софтуер. Награда от Dorxic получи и Владимир Владинов от 12 клас за приложението за решаване на стереометрични задачи с помощта на виртуална реалност. Проектът ProductChain за проверка на автентичността на стоки в търговската мрежа, работещ чрез блокчейн технология, получи специалната награда на Ocado Technology. Проектът е създаден от 10-токласниците Мартин Йорданов, Георги Любенов, Огнян Барух и Антон Анчев. Компанията Телелинк Бизнес Сървисис отличи приложението DigiD0c, което следи физическото и психическото здраве на човек. То е създадено от Петър Герасимов, Теодор Станишев, Румен Величков от 12 клас, Мартин Йорданов от 11 клас, Виктор Велев и Георги Любенов от 10 клас. Наскоро учениците спечелиха с това приложение хакатона на студентския клуб на Американския университет в България. Телелинк Бизнес Сървисис връчиха награда и на движещото се кошче за боклук Smart Kofa, разработено от Стоян Тинчев, Александър Александров, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев и Емил Шаров от 9 клас.

  Посетителите на ТУЕС Фест бяха впечатлени от още много други проекти, сред които автоматизиран аквариум, система за управление на осветлението в дома, система за дистанционно активиране на функции в автомобила, гласов асистент за незрящи хора, диспенсер за лекарства за възрастни пациенти в социални домове, инкубатор за яйца, машина за рисуване, различни игри и много от т.нар. Battlebots. Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон Hack TUES 365, както и в извънкласни занимания. Пълния списък с проекти, участвали на ТУЕС Фест 2019, можете да разгледате на този линк.

  Изложението се организира от ученици-доброволци с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището.

 • 18 Mar 2019 14:14 | Димитър Николов (Administrator)

  Вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора спечели първа награда в петия ученически хакатон Hack TUES 365 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Устройството VoiceCV, създадено от отбор „Elsyser“ - Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива. Отборът получи и специалните награди на ScaleFocus, Дроксик и Data Science Society.

  Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в Hack TUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“. Наградата е осигурена от Комет Електроникс.

  Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“. Момчетата получиха и специална награда от Data Science Society.

  Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта. Те спечелиха и специална награда от TelebidPro.

  Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на Hack TUES. Това е единственият хакатон, организиран от ученици за ученици. Състезанието се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в ТУЕС и София Тех Парк. В него участваха 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас на ТУЕС, разпределени в 43 отбора. Над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 11 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. Най-добрите проекти от Hack TUES 365 ще бъдат представени публично в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

  За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria. Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова. Събитието беше подкрепено и от Ротари клуб Капитал и DevStyler.

  „Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи.“ – каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София. „Журито и професионалистите са силно впечатлени от факта, че в хакатона се разработват проекти, използващи най-новите технологии. В последните години силно впечатление правят решения с невронни мрежи и изкуствен интелект, проекти с вградени микрокомпютърни системи и IoT, а ето че тази година има и проект с блокчейн технология. Надяваме се, че всяка следваща година конкуренцията между отборите ще става още по-голяма и новите технологии ще са част от Hack TUES“.

  Преобладаващата част от проектите – финалисти в Hack TUES 365 комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип и да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

  Ученици от ТУЕС редовно печелят награди и в хакатони за професионалисти и студенти, като Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София, хакатона, посветен на 10-годишнината от членството на България в ЕС и др. Членовете на отбора победител „Elsyser“ наскоро спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България и са носители на различни отличия от други хакатони за професионалисти. Част от членовете на отбора, заел второ място „Какводой“, са най-награждаваната група ученици в историята на Hack TUES, като неизменно са сред лауреатите на хакатона още от създаването му през 2015 г. Ученици от отбора също са носители на много отличия от професионални хакатони.

  Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES 365:

  • Проектът на отбор „Автобус 76“, съставен от Стоян Тинчев, Кристиан Васиков, Даниел Рогачев, Александър Александров и Емил Шаров от 9 клас, SMART кофа спечели специалната награда на SAP. Той представлява подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.

  • Специалната награда на SoftServe получиха отбор „Отбор“ - Михаил Киров, Стефан Стефанов и Денис Бързанов от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.

  • Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас бяха отличени от TelebidPro за проекта си за игра с вградена микрокомпютърна система Defuse the Bomb. Тя е дело на учениците Самуил Иванов, Георги Стефанов, Илиян Антов, Антоан Янев и Кристиян Апостолов.

  • Отбор „Нишки“ - Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от 11 клас получи възможност да прекара един работен ден с екипа на компанията Progress, както и награда от Data Science Society. Проектът им е дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.

  • Проектът на отбор „Имам асоциация“ от 9 клас за автоматизирана градинска система получи наградата на DevriX. Учениците Евгени Атанасов, Бойко Георгиев, Александър Христов и Самуил Димитров разработиха система за автоматизиран контрол на градина в градски условия, като приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.

  • Проектът за кафе машина, която се управлява с гласови команди, на отбор „Mrejari@root“ от 8 клас беше отличен със специалната награда на Немечек България. Отборът се състои от Цветина Джунакова, Любомир Начев, Димитър Владимиров, Мариян Видков и Петър Марков.

  • Финалите и церемонията по награждаването могат да се гледат в официалния YouTube канал на Hack TUES.

  • Интервю на Bloomberg TV Bulgaria с директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, координатора на Hack TUES 365 Теодора Йовчева и представителя на отбора, взел първо място, Виктор Велев може да се гледа тук.

  Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.


 • 14 Mar 2019 12:13 | Димитър Николов (Administrator)

  В петък, 15 март 2019 г., в 9:30 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще бъде открит петият училищен хакатон Hack TUES 365. Hack TUES е единственото технологично състезание, организирано от ученици за ученици. Темата на тридневното технологично състезание е „Технологии за всеки“. До неделя, 17 март, ученическите отбори от ТУЕС трябва да създадат софтуерен или хардуерен проект, който да е в полза на ежедневната работа на бизнеса и живота на хората. За първи път тази година ще бъде връчена специална награда за хардуерен проект (проект с вградена микрокомпютърна технология). Отборът победител ще получи награда на стойност 1 000 лв., а за класираните на второ и трето място отбори ще има награди от по 750 лв. и 500 лв. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки “ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището.

  Hack TUES 365

  В състезанието ще участват повече от 200 ученици от 8-ми до 12-ти клас от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София. Хакатонът се организира от екип от ученици от 11 клас в училището с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите ще се погрижат и над 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили училището. Те ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона (15 и 16 март) или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март.

  Представянето на проектите - финалисти пред журито ще бъде в неделя, 17 март, от 15:15 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а в 19:15 ч. на същото място ще започне церемонията по награждаване на победителите.  

  За поредна година водещи технологични компании подкрепят провеждането на ученическото ИТ състезание Hack TUES. Това са SAP, SoftServe, TelebidPro, VMware, Droxic, Progress, ScaleFocus, Astea Solutions, DevriX, Dopamine, Nemetschek Bulgaria.

  Очаква се нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха тазгодишния хакатон на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон, Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи. Участвали са в NASA Space Apps Challenge, Европейска нощ на учените, Mega Dojo 1 и 2, европейското университетско състезание Renesas MCU Car Rally, Robo League, Computer Space. Ученици от ТУЕС са носители и на Младежката награда на БАИТ за 2017 и 2018 г.

  Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Награди в хакатона са получавали и проекти за рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и много други.

  Технологични партньори на събитието тази година са София Тех Парк, Комет Електроникс, Смартком - България, Булгед, Cloud Balkan, init Lab. Кетеринг партньори на хакатона са CoKitchen, Aristeon.bg, Delishu, Domino’s, Пекарчето на татко, Pura Vida Organic Farm, Pure Water, Работилничка за сладки моменти и сладкар Ирина Иванова.

  Още за Hack TUES 365 може да намерите на www.hacktues.com и във Фейсбук - https://www.facebook.com/HackTUES/

 • 08 Feb 2019 19:04 | Димитър Николов (Administrator)


  Радваме се да споделим, че четвъртата годишна дарителска кампания на Асоциацията на завършилите ТУЕС вече набра 14 591.28 лв., надминавайки с над 2000 лв. заложената първоначално цел! Благодарим на всички дарители, които се включиха в кампанията! Вашата подкрепа ни помага да продължим да осъществяваме амбициозните си идеи и да помагаме на Братството да става все по-силно и сплотено. Вижте повече детайли за резултатите от кампанията тук.


  Вече можем да се похвалим и с първите корпоративни партньори на АЗТУЕС за 2019г.: DevriX и VMware добавиха към резултатите на кампанията още общо 8 000лв. като годишни спонсори на АЗТУЕС! Тяхното условие да се включат беше да постигнем заложената цел от 12 000 лв., която с ваша помощ даже надминахме. Благодарим и на двете компании за оказаните подкрепа и доверие!

 • 05 Feb 2019 14:25 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От АЗТУЕС търсим да назначим сътрудник комуникация, партньорства и проекти, който да се присъедини към екипа ни през месец март. Повече детайли за позицията ще намерите отдолу:

  Основни задължения:

  Комуникация:

  • - поддържане на уеб страницата на АЗТУЕС (актуализиране на съдържанието, писане и качване на статии и новини);
  • - поддържане на Facebook страницата на АЗТУЕС, координация с екипа ученици-доброволци, който поддържа Facebook страницата и уебсайта на ТУЕС към ТУ-София;
  • - подготовка и изпращане на месечен информационен бюлетин към членовете на Асоциацията;
  • - комуникация със спонсори и партньори на АЗТУЕС;
  • - отговаряне на запитвания към Асоциацията.

  Администрация:

  • - администрация на базата данни с членове в АЗТУЕС;
  • - управление на поръчки за АЗТУЕС сувенири с дарителска цел;
  • - съдействие при отчитането на даренията към Асоциацията, текущите приходи и разходи;
  • - административна и техническа помощ при други текущи задачи на Асоциацията.

  Организация на събития:

  • - съдействие при организацията на събития и инициативите за учениците и завършилите ТУЕС към ТУ-София (поне 3 ключови събития за 100+ участници);
  • - съдействие при набирането на спонсори и текуща комуникация за събитията;
  • - координация и работа с доброволци при организацията и провеждането им.

  Изисквания:

  • - добра компютърна грамотност;
  • - добри организационни умения;
  • - добри комуникационни умения;
  • - умения за писане и редактиране на текстове, и работа със социални медии;
  • - владеене на английски език на работно ниво.

  Предимство:

  • - опит в организация на събития;
  • - опит в работа с доброволци;
  • - познаване на бизнес средата и ИТ сектора в България.

  Месечно възнаграждение - между 900 и 1000 лв. бруто.

  Очакваме кандидатите с интерес към позицията да изпратят автобиография и придружаващо писмо на aztues@elsys-bg.org в срок до 20.02.2019г.

  Ще се свържем само с одобрените за интервю кандидати.

<< First  < Prev   1   2   3   4   5   ...   Next >  Last >>