Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 18 Dec 2018 15:12 | Ралица Жикова (Administrator)
  2018-та започна „на остро“. Кутията на Пандора с неуточнения законово статут на ТУЕС беше отворена от МОН, които поискаха да преназначат директора от Техническия университет към Регионалното управление на образованието. Този дребен административен ход щеше да доведе до практическото изваждане на ТУЕС от структурата на ТУ. Последваха писма, становища, обяснения, срещи, привличане на съюзници, отворено писмо, подписка, пресконференция и в крайна сметка – официални уверения, че статутът на ТУЕС ще бъде запазен. Това даде началото на серия от дълги и тежки срещи в работна група с представители на ТУЕС, ТУ-София, бизнес организациите в ИТ сектора и МОН.

  Какво се получи?

  В крайна сметка, годината завършва с предложени конкретни текстове за промяна в Закона за висшето образование, които не само утвърждават сегашния модел на ТУЕС, но и дават възможност за мултиплицирането му в други висши технически училища. Процесът обаче все още не е завършен и тепърва предстои още един рунд в нова работна група на МОН, този път и с участието на синдикатите.

  Какво спечели ТУЕС?

  Статутът на ТУЕС все още не фигурира в закона, но има яснота и конкретно предложение как да стане това. Най-ценното обаче е това, че ТУЕС общността показа за пореден път, че е силна и обединена около стойностни неща. ТУЕС получи безпрецедентна подкрепа в защита на успешния си модел:

  -          5 673 души подписаха онлайн петицията

  -          553 родители подписаха отворено писмо до МОН

  -          102 компании изпратиха писма в защита на ТУЕС

  -          всички 4 ИТ бизнес организации застанаха в подкрепа на ТУЕС

  -        всички преподаватели се обявиха в защита на модела на ТУЕС

  -          ТУЕС стана все по-разпознаваемо сред медиите и широката общественост

  В крайна сметка ТУЕС не оправда очакванията на администрацията, че този „скандал“ ще доведе до отлив на кандидати и тази година се изкачи с още едно място напред като вече е четвъртото най-желано училище в София след 7-ми клас и най-търсеното технологично училище в страната.

  Какво предстои?

  Предстоят още битки на работната група на ТУЕС, за да бъде придвижено напред предложението за промяна в закона. Тук е моментът да изкажем сърдечните си благодарности към чл.-кор. проф. дтн Георги Михов, ректор на ТУ - София, проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор на ТУ-София, проф. дтн д.х.к. Емил Николов, доц. д-р Стела Стефанова, Светослав Сотиров, Пламен Барух, Йордан Шахънов, Светозар Георгиев, Явор Трифонов и Валентин Деведжиев, че поведоха борбата, поддържат огъня й и че намират сили да се справят с държавната машина. Благодарим и на БАСКОМ, БАИТ и ИКТ Клъстер, които излъчиха свои представители в работната група. Нашата цел е да запазим ТУЕС като част от ТУ-София, да опазим преподавателския екип и уникалните учебни програми на училището.

  Вярваме, че най-доброто предстои и стискаме палци за скорошен успешен финал на сагата със статута на ТУЕС!

 • 21 Sep 2018 15:56 | Хинка Станимирова (Administrator)

  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим традиционния призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи за Випуск 2019.

  ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

  Какво представлява ангажиментът на дипломния ръководител можете да научите от следната брошура. В нея ще намерите подробности и информация за процеса, ролята ви в него, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.

  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ОЩЕ ДНЕС

  Намирането на ръководители на дипломни работи за повече от 100 ученици всяка година не е лесна задача и затова се обръщаме към вас. Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 1-ви октомври 2018г. Молим кандидатите да си резервират вечерта на 10-ти октомври (сряда), за да се включат в среща с 12-ти клас в София Тех Парк, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.

  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2019.

 • 18 Sep 2018 15:44 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Tази година учениците в ТУЕС ще учат в по-приветлива среда благодарение на нашите приятели от Accedia! През лятото Accedia подари на училището огромен обем мебели – бюра, столове и шкафове за няколко учебни кабинета, мека мебел, маси и столове за общите работни пространства в ТУЕС. Споделяме благодарностите от името на преподавателите и учениците!

  Accedia не за първи път подкрепя училището. Компанията приема ученици от 11-ти клас на лятна практика и през изминалата учебна година подкрепи организацията на две ключови събития в ТУЕС – училищния хакатон Hack 30xTUES и ТУЕС Фест – изложението на ученически проекти и ден на отворените врати. В Accedia работят ИТ професионалисти, завършили училището, като сред управляващите съдружници на компанията има и възпитаник на ТУЕС, Николай Мутафов (ТУЕС‘1993).

        

               

 • 14 Sep 2018 14:14 | Ралица Жикова (Administrator)

  В първия ден на новата учебна година осмокласниците в ТУЕС бяха приветствани от Ректора на ТУ – София проф. дтн инж. Георги Михов и от  представители на 12 водещи ИТ компании и организации. ИТ професионалистите споделиха какво очаква бизнесът от учениците и отправиха лични пожелания какви да бъдат фокусът и мотивацията на бъдещите ИТ експерти през следващите пет години.


  Със специално послание към осмокласниците в празника се включи и демонстрационният робот Сани, който миналата година за първи път посрещна нови ученици в ТУЕС.


  В откриването на учебната година в ТУЕС участваха представители на Accedia, ATOS, DevriX, GTT Communications, Nemetschek Bulgaria, Смартком - България, TelebidPro, Telelink, Telerik Academy, Uber Sofia Engineering, Visteon Electronics Bulgaria и VMware. Част от тях са завършили ТУЕС и познават добре професионалния път от училищната скамейка до успешната кариера в сектора на информационните и комуникационни технологии. Представителите на компаниите оставиха в училището свои кратки писмени послания към учениците, които ще им напомнят колко са важни мотивацията и фокусът в гимназиалните години.


  „В динамичната среда, в която живеем, е изключително важно новите ученици да чуят директно от професионалистите и представителите на бизнеса какви са очакванията към тях, какви знания и умения трябва да развиват по време на петте си години в училище. Вярвам, че срещата с бизнеса още в първия учебен ден ще бъде силно мотивираща както за новите, така и за настоящите ученици в ТУЕС. Изключително благодарни сме за подкрепата на всички компании и професионалисти, с които си партнираме вече толкова много години“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.


  Срещата с бизнеса в първия учебен ден е част от инициативите, посветени на 30-годишнината от създаването на ТУЕС. Честването на юбилея ще има своята кулминация на 22 ноември 2018 г., когато ТУЕС организира в София Тех Парк конференция, посветена на успешното партньорство между училище, университет и бизнес.

  От години ТУЕС активно си сътрудничи с десетки компании и организации от бързоразвиващия се ИТ сектор. Професионалисти по програмиране и компютърни мрежи водят в ТУЕС часове по специализирани предмети и извънкласни занимания, вземат ученици на практика и ръководят разработката на дипломни проекти.

  Тясното партньорство между бизнеса и училището е един от факторите ТУЕС да е сред най-успешните ИТ училища и да бъде най-желаното технологично училище след седми клас в София. При приема за учебната 2018/2019 г. ТУЕС се класира на четвърто място в общото класиране на най-търсените училища в столицата.

  ТУЕС е част от структурата на ТУ-София от създаването си през 1988 г., като учебната му дейност се съгласува с Факултета по „Електронна техника и технологии“ в ТУ-София.

 • 31 May 2018 14:33 | Хинка Станимирова (Administrator)

  През м. юни учениците от 11 клас в специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ в ТУЕС трябва да изберат фирма, в която да проведат своята задължителна двуседмична лятна практика. По време на практиката, от 1 до 15 юли, те ще прекарат две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша. Често учебната практика прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа.

  Ако имате желание да поканите туесари на лятна практика във вашата фирма, може да заявите интерес до 07.06.2018 г.

  За участие в програмата:

  • - Запознайте се с детайлите в кратката брошура (или я препрати с този имейл на HR в твоята фирма)
  • - Попълнете регистрационната форма до 07.06.2018
  • - Изпратете представител на среща с учениците за кратко представяне на фирмата, екипа и темите на работа (12 юни за Компютърни мрежи, 13 и 14 юни за Системно програмиране)
  • - ТУЕС разпределя учениците според желанията им, учебния успех и броя предоставени места от фирмите
  • - Административно практиката се урежда чрез стандартен договор с ТУЕС, като не е необходимо установяването на трудови или други правоотношения с учениците
  • - Участието в програмата е напълно безплатно за фирмите и за учениците
  • - Запознай се с още детайли в списъка с Често задавани въпроси

  Нека да помогнем на 11-токласниците от ТУЕС да се докоснат до истинската работна среда в една ИТ компания!

 • 18 Apr 2018 14:42 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС Фест е първото изложение на ученически проекти, създадени от ученици от 8-ми до 12-ти клас в Технологично училище “Електронни системи” към Технически университет - София. То ще се проведе на 28 април 2018г., когато училището ще отвори врати за кандидат-гимназисти и техните родители, представители на ИТ бизнеса и всички други, любопитни да видят какво са подготвили туесарите.

  Ще можете да видите най-добрите проекти, по които са работили учениците в ТУЕС през годината - авангардни приложения и сайтове, използващи машинно самообучение, онлайн игри и игрални конзоли, роботи и колички с независимо управление, проекти за телефонни централи и защитни мрежови системи и още много идеи и разработки.

  Посетителите ще могат да гласуват за най-добър проект във всяка от трите категории на изложението: Компютърни мрежи, Софтуер или Вградени системи и роботика. В края на деня по един проект от всяка категория ще получи специална награда – за най-добър проект според публиката (определен от гласовете на посетителите) и най-добър проект според ИТ бизнеса (определен от ИТ професионалисти, посетили изложението).

  Вижте програмата и повече детайли за събитието на този линк.

 • 28 Mar 2018 19:10 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Изявление на Обществения съвет на ТУЕС

  28 март 2018 г.

  На днешната среща в Министерство на образованието и науката получихме обещание от министър Красимир Вълчев до 14 април 2018 г. МОН да излезе с юридическо становище за търпимост към фактическото положение на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София до приемане на законови промени, които да урегулират модела на ТУЕС. Този документ ще потвърди запазването на фактическото организационно състояние на училището и на Техническия университет – София като работодател на директора и преподавателите в ТУЕС.

  Със заповед на Министъра на образованието и науката да 4 април 2018 г. ще се сформира работна група, която да анализира модела на ТУЕС и да излезе с предложение за промяна в Закона за висшето образование и/или в Закона за предучилищното и училищното образование.

  Страните, участващи в срещата, потвърдиха и желанието да си сътрудничат не само за утвърждаване на модела на ТУЕС, но и за неговото мултиплициране.

  Благодарим на всички родители, преподаватели, завършили училището, журналисти, представители на компании, организации и приятели, които подкрепят каузата за запазване на модела на ТУЕС!

  Специално благодарим на Омбудсмана госпожа Мая Манолова за оказаната подкрепа и ефективната медиация!

 • 23 Mar 2018 15:52 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Уважаеми родители,

  Благодарим ви, че подкрепяте каузата за спасяване на ТУЕС с вашите имена, лица и подписи! Нашата кауза е справедлива, достойна и почтена. Ще защитаваме интереса на децата си до край!

  Борбата продължава, като през последните 36 часа внесохме отвореното писмо от родителите до Министъра на образованието и отделно писмо до Премиера. Обърнахме се към водещите медии в страната, дадохме първи интервюта. През почивните дни ще подготвим пресконференци (на която ще обясним, защо позицията, която в момента представят от МОН не е точна) и ще продължим контактите с медиите. Вероятно през идната седмица ще се наложи да излезем на протест срещу деструктивната политика на МОН.

  Можете да намерите всички писма и документи, които са изпратени през последните месеци до институциите на Република България, както и писмата получени от МОН тук: www.aztues.bg

  Онлайн петицията на завършилите в подкрепа на ТУЕС и неговия образователен модел можете да намерите тук: https://www.peticiq.com/spasitues

  Обръщението към медиите можете да намерите на този линк.

  Примерно писмо за подкрепа от ИТ фирмите можете да намерите на този линк. Ще се радваме ако вие или ваши колеги и познати ни помогнат да съберем максимален брой писма за подкрепа от ИТ компаниите до 27-ми март (вторник). Разбира се, ние също ще сме активни в тази насока.

  Ще ви държим в течение за всички следващи стъпки.


  С благодарност и уважение,

  ОС на ТУЕС,

  АЗТУЕС

 • 22 Mar 2018 19:35 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Здравейте, ТУЕС-ари!
   
  Вероятно много от вас вече знаят, че в момента ТУЕС е изправен пред сериозен казус за запазване на училището в структурата на ТУ-София и за защита на уникалния му образователен модел. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да спасим ТУЕС! Вижте, как можете да ни помогнете и се запознайте с детайлите на казуса отдолу.

  Причина за този казус е пропуск в Закона за предучилищното и училищното образование, в който моделът на ТУЕС не е посочен като изключение от общите правила за средните училища. Изключения има за специализирани училища по спорт, култура и изкуства, както и за Американския колеж, но не и за технологични училища като ТУЕС.
   
  ТУ-София или РУО – каква е разликата?
   
  Казусът ескалира остро през последния месец заради поредното настояване от страна на МОН за изваждане на училището от структурата на ТУ-София чрез преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към Регионалното управление по образованието  София-град (РУО). Като оставим настрана факта, че самото искане не е издържано юридически, по-важното е, че ако бъде изпълнено, то ще доведе до разрушаване на модела на работа на ТУЕС и ще превърне училището в обикновена гимназия, регулирана изцяло по общите правила на Закона за предучилищното и училищното образование. Последиците са:

  • - училището няма да има гъвкав специализиран учебен план, одобряван от ТУ-София и МОН;
  • - ще бъде лишено от преподавателите си, мнозинството от които са университетски кадри и практици от ИТ компании;
  • - няма да има достъп до научните ресурси и материалната база на ТУ-София;
  • - учениците ще изгубят не само привилегиите си за прием в ТУ, но и високите изисквания за придобиване на професионална квалификация;
  • - ще се промени не само организацията на работа, но и атмосферата и качеството на възпитанието и образованието на учениците в ТУЕС.

  Диалог и намиране на решение – възможно ли е?
   
  Общественият съвет на ТУЕС, АЗТУЕС и ръководството на ТУ-София, подкрепени от четири от ИТ бизнес организациите - Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ, Българска асоциация за информационни технологии БАИТ, ИКТ Клъстер и Дигитална национална коалиция - предприеха стъпки за започване на диалог с институциите. Целта ни е иницииране на законодателни промени и намиране на устойчиво решение за запазване на успешно работещия модел ТУЕС като част от ТУ-София. На два пъти (през септември 2017 и февруари 2018 г.) са отправени писма с апел за намиране на подходящо решение и сформиране на работна група. Изготвен е и юридически анализ по въпроса с конкретни предложения.
   
  До момента не сме получили официален отговор на опитите ни за намиране на конструктивно решение и не сме информирани за сформиране на работна група. Същевременно продължава натискът за преназначаване на директора на ТУЕС от ТУ-София към РУО София-град.
   
  Преподавателите и родителите на учениците от ТУЕС също са активни в защита на училището. Днес в МОН е внесено Отворено писмо с подписи от 553 родители за запазване на модела на ТУЕС.
   
  Подкрепете онлайн петицията за запазване на образователния модел на ТУЕС
   
  За да спасим ТУЕС и да демонстрираме значимостта на училището за развитието на ИТ сектора, икономиката и обществения живот в България, апелираме към всички вас – завършилите ТУЕС – да подкрепите нашите усилия и да се включите в онлайн петицията на АЗТУЕС за запазване на образователния модел на ТУЕС. Подписката ще намерите на този линк.
   
  Нека покажем, че сме единни в спасяването на ТУЕС!

  Как може да помогнете по друг начин?

  • - Споделете онлайн петицията със своите съученици!
  • - Помолете представител на компанията, в която работите, да подкрепи запазването на модела на ТУЕС, като ни изпрати сканирано и подписано писмо от името на компанията до 12 ч. на 27 март 2018 г. Примерен текст ще намерите тук.
  • - Ако имате предложения за контакти с медии или институции, свържете се с нас на aztues@elsys-bg.org. Важно е контактите да бъдат координирани от едно място, за да сме сигурни, че посланията ни са консистентни и единни.


  Ще ви държим информирани за развитието на казуса.

 • 19 Mar 2018 17:52 | Ралица Жикова (Administrator)

  Голямата награда на ученическия хакатон в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София спечели приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение. То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

  Друг проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald - Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

  Третата награда е за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK - Михаил Кирилов, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.

  В четвъртото издание на тридневния ученически хакатон Hack 30xTUES участваха 45 отбора с ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището: „Бизнес, училище, университет“, посветена на 3-те необходими елемента за успешно ИТ образование; Digital past” за възраждане на историята и интереса към миналото с помощта на технологиите; 30xТУЕС“ – за проекти за честване на юбилея на училището.

  Пред журито бяха представени проекти на образователни игри, свързани с историята и миналото, нови версии на класически електронни игри, образователни платформи с различни функционалности, приложения за връзка между компании и ученици за набиране на стажанти, текстообработващи приложения и инструменти, платформи за витруална обиколка на училището, както и различни забавни игри, свързани с темата за миналото и бъдещето.

  Отборите победители получиха като награди възможност за закупуване на техника, награди от TelebidPro, SAP и Uber Engineering в София, както и посешение в офиса на SoftServe.

  Осем други отбора получиха специални награди за проектите си. Отбор Mamutite222 - Георги Стефанов, Самуил Иванов, Владислав Миленков, Стефан Гълъбов от 10-ти клас – бяха отличени от развойния център на SAP в София за проекта си за игра, вдъхновена от битката в Дюнкерк.

  Теодор Станишев от отбор Fluffy Bears получи персонална награда отScaleFocus.Осмокласниците от Autardia - Кристиян Стоименов, Стела Касабова, Виолета Кабаджова, Стефани Стайкова, Стефан Босев - получиха наградата на Софтуерния университет. Немечек България отличиха 12-токласниците от отбор Ime - Николай Станишев, Иван Милев и Иво Тодоров - за систематичния им подход в проекта им за игра в терминал. Отбор Why Not - Кристиян Стоименов, Калоян Ангелов, Виктория Радкова, Слав Кирилов и Християн Генчев - получиха награда от Статсофт за проект с вградени микрокомпютърни системи. Проектът за текстов редактор на 9-токласниците от Project Hogwarts - Александър Стоичков, Иван Димитров, Кристиян Йочев, Георги Корчаков и Виктор Петров – беше отличен отCloud Balkan. Награда от компанията получи и отбор Programming Zygotes - Милен Илиев, Михаил Колев, Антонио Такев, Валери Добрев и Николай Йончев – за проекта им за редактор разчитащ текст от снимка. Осмокласниците отTunder SystemМартин Вайер, Боян Иванов, Мартин Врачев, Мартин Дамянов, Петър Дамянов – получиха награда отLive to Lift.

  В журито на полуфиналите и финалите на хакатона участваха представители на компаниите-партньори, ИТ професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели от училището.

  Спонсори на юбилейното издание Hack 30xTUES са развойният център на SAP в София, SoftServe, TelebidPro, VMware, Dopamine, ScaleFocus, Софтуерен Университет, Accedia, Astea Solutions, Немечек България и Uber Engineering в София. Партньори в организацията на събитието са София Тех Парк, Смартком -  България АД, init Lab, Cloud Balkan и Пирин Спринг.  

  В хакатона участваха почти половината настоящите ученици в ТУЕС. В работата им помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори - представители на компаниите-партньори, експерти, завършили училището преди години и преподаватели. Събитието беше организирано от екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.  

  Hack 30xTUES е уникално събитие не само, защото е организирано от ученици за ученици, но и защото дава на участниците възможност за изява, незабравими спомени и мотивация за развитие. Учениците придобиват нови знания, умения за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и ценни контакти с ИТ професионалисти.