Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 25 Oct 2017 13:41 | Ралица Жикова (Administrator)
  ТУЕС е един от регионалните училищни центрове по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“. Регистрацията за обучение за професия „Приложен програмист“ вече е отворена за ученици от 10 клас, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“. Те могат да кандидатстват до 10 ноември 2017 г. за тригодишно безплатно обучение за професионална квалификация „Приложен програмист“.

  Програмата предоставя уникалната възможност учениците с интерес към високите технологии да придобият професионална квалификация като допълнение към текущото им образование. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя. Обученията ще се извършват в партньорство между Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София и СофтУни. Предвидената програма за първата година обхваща 320 учебни часа, като за периода на цялата програма ще се покрият общо 960 часа.

  Учениците, които имат желание да се запишат за участие в програмата трябва да се регистрират на следния линк https://goo.gl/forms/PEuTGs4SXMvMiDdu1  до 10 ноември 2017 г. За да продължат участието си в програмата и за да могат да се сформират групите, те трябва да проведат онлайн тест на 11 или 12 ноември. Системата за тестовете ще е отворена в продължение на 48 часа, а самият тест трябва да бъде попълнен в рамките на 1 час.

  Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ е разработена в партньорство от МОН, представители на училища и университети, БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша, Българската аутсорсинг асоциация. Представители на ТУЕС участват активно в работната група за създаване на програмата и в разработването на учебното съдържание. ТУЕС е един от 5-те национални центъра по програмата, като координира обучението на ученици от гр. София.

  Още информация по темата ще намерите в сайта на МОН.


 • 23 Oct 2017 18:23 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 21-ви октомври в ТУЕС се проведе кариерният форум „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“, който представи седем от професиите, участващи в създаването на софтуерен продукт пред над 100 ученици от 8 до 12 клас с интерес към програмирането.

  Учениците се запознаха с дейността и предизвикателствата пред професиите на Software Developer, Android Developer, Embedded Software Developer, дизайнер, Product Manager, предприемач и бизнес анализатор. Ролите на тези професии като участници в цялостния процес по реализиране на един софтуерен продукт бяха представени от Теодор Найденов, Огнян Глушков, Любомир Циров, Юлиан Кунторов, Ангел Чолчев, Александър Китов, Владимир Алексиев, Мариан Тодоров. Повечето от тях са завършили Технологично училище „Електронни системи“ и в момента се развиват като успешни професионалисти в ИТ сектора.

  Младите участници във форума имаха възможност да поговорят с всеки от професионалистите, да разберат как работи софтуерният екип и така да изберат сфера на развитие, която най-добре отговаря на техните интереси.

  Събитието е част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“ на Европейската седмица на програмирането (7-22 октомври 2017), подкрепена от Фондация "Работилница за граждански инициативи", SAP и TechSoup.

  Можете да намерите повече информация и снимки във фейсбук събитието на кариерния форум.

  Над 100 ученици от 8 до 12 клас се включиха във форума.

  Настоящата публикация стана възможна благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

 • 29 Sep 2017 17:31 | Хинка Станимирова (Administrator)


  С началото на новата учебна година дойде време отново да отправим призив за  доброволци, които биха подкрепили ТУЕС като ръководители на дипломни работи на Випуск 2018.

  .

  В ТУЕС вече започна процесът по определяне на теми и ръководители на дипломни работи на учениците от 12-ти клас. Както всеки от нас знае от личен опит, дипломната работа е кулминацията на 5-те години обучение в ТУЕС и отличава значително ТУЕС от всички други конкурентни училища. Ръководители на дипломни работи са най-често практици от ИКТ бранша, както и преподаватели от училището, не малко от които са завършили ТУЕС-ари.


  Намирането на ръководители на дипломни работи за повече от 100 ученика всяка година не е лесна задача. При випуск 2018 предизвикателството е по-голямо, тъй като за първи път ще се дипломират две паралелки компютърни мрежи вместо една. В тази връзка отново се обръщаме към вас с покана да подкрепите ТУЕС, като се ангажирате да станете ръководител на дипломна работа на един или няколко ученика.


  ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ


  Препоръчваме ви да разгледате следната брошура. В нея ще намерите подробности за процеса, информация за ролята и ангажимента на ръководителите на дипломни работи, примерни теми, и не на последно място - ползите за вас.


  РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ОЩЕ ДНЕС


  Ако желаете да се ангажирате като ръководител на дипломна работа, моля, регистрирайте се в този формуляр до 8-ми октомври 2017г. Молим кандидатите да си резервират вечерта на 12-ти октомври (четвъртък), за да се включат в среща в ТУЕС с 12-ти клас, на която ще могат да се представят, да разкажат за предложените от тях теми и да се запознаят с учениците.


  Благодарим предварително на всички, които решат да споделят част от своите знания и опит с учениците от ТУЕС и да вдъхновят бъдещите ИКТ професионалисти - Випуск 2018.


 • 21 Sep 2017 15:45 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС отново има нужда от вашето съдействие. Училището търси преподаватели по следните специализирани предмети:

  • WEB дизайн за 11 клас (1-2 преподаватели)

  • Материалът, който се преподава е HTML, CSS и въведение в JavaScript. Часовете на 11-ти клас през първия срок се провеждат сутрин.

  • Въведение в скриптовите езици за 8 и 9 клас (2-3 преподаватели)

  • Предметът е свободно избираем. Идеята е да се води на Python и да е увод в програмирането за 8-ми и 9-ти клас. Ангажиментът е 2 уч. часа седмично (между 8:30 и 9:00).

  Ако  проявявате интерес, или имате съученик ТУЕС-ар, който би се отзовал, моля свържете се при първа възможност с Любомир Чорбаджиев lchorbadjiev@elsys-bg.org.

 • 04 Jul 2017 10:25 | Хинка Станимирова (Administrator)

  TUES Inspiration Talks & Workshops вече се утвърди като един от най-успешните проекти, който АЗТУЕС организира с помощта на ръководството на ТУЕС. Серията от извънкласни занимания стартира през пролетта на 2016 и вече година и половина среща учениците в ТУЕС с професионалисти от различни области на ИТ сектора, предприемачи и различни експерти, които провокират интереса им към новостите в бранша и ги учат на конкретни практически умения.
   
  За учебната 2016/2017 година бяха проведени 19 извънкласни занимания по 15 теми, насочени към ученици от всеки от класовете в ТУЕС - от 8-ми до 12-ми. В срещите участваха 29 лектора, 20 от които ТУЕС-ари, и съвкупно се включиха 650 ученика. След всяко събитие учениците попълваха анкетни карти за обратна връзка. Те сочат, че 75% намират заниманията за много полезни за тяхното професионално развитие, а други 20% ги оценяват като полезни с някои изключения. Ще се радваме и през следващата учебна година да продължим да организираме подобни занимания по теми от интерес за учениците.
   
  Още веднъж благодарим на лекторите, които отделиха от личното си време за да вдъхновят учениците от ТУЕС:
   
  Павел Върбанов и Кристина Тодорова (ЕСИ), отбора на ТУЕС в ECER 2016 и техния капитан Георги Георгиев (Туес'2012) за демонстрацията “Европейска конференция и състезание по образователна роботика за ученици (ECER)” пред ученици от 8 и 9 клас
   
  Кирил Митов (Туес'2004) - за двете въвеждащи лекции “ТУЕС или в какво се забърках?!” пред 8 клас
   
  Анета Петкова & Теодор Найденов (ТУЕС'2002) - за лекцията “Software Testing” с ученици от 10 А и Б клас.
   
  Иглика Дундакова, Павел Геневски и Георги Крунев (ТУЕС‘1995) от Sap Labs Bulgaria - за лекцията “Въведение в IoT” с 11 клас.
   
  Цветелин Маринов (ТУЕС'2014) от SmartLab Bulgaria - за уъркшопа “Проектиране на електрически схеми и печатни платки за начинаещи със Circuit Maker” с 11 В и Г клас
   
  Петър Стаменов (ТУЕС'2006) - за лекцията “Системна администрация - Windows” с 12 клас
   

  Таня Динева (TUES'1995) и Невен Динев - за уъркшопа “Разработване на автоматични UI тестове” със софтуерните паралелки от 10 и 11 клас
   
  Александър Бонев (ТУЕС’1995), Янислав Трендафилов (ТУЕС'2003), Веселин Таирски (ТУЕС’2011) и Андрей Анастасов от VMware - за уъркшопа “Виртуализация” с учениците от 11 клас
   
  Атанас Кожухаров, Валентин Петров и Георги Петков (ТУЕС'2010) - за лекцията “Програмирането в мрежите и защо вървят ръка за ръка” пред учениците от 10 В и Г клас
   
  Петър Кирков (ТУЕС'1997) - за лекцията “Информационна сигрност - черни и бели шапки” с 11 клас
   
  Симеон Янчев от Роботев - за уъркшопа “IoT с Arduino???” с 10 клас
   
  Ваня Ламбева от Telelink за двете лекции “А сега накъде? CV, интервюта, работодатели” с учениците от 12 клас
   
  Съби Ангелов от Немечек България за двете лекции “Кой кой е в информационните технологии?” пред 8 и 9 клас, както и за уъркшопа “Game of Projects” с учениците от 10 и 11 клас.
   
  Теодор Панайотов (ТУЕС'2006) от Coursedot - за лекцията “Технологиите на бъдещето” с 10 клас
   
  Иван Учерджиев от Barin Sports - за уъркшопа “Програмиране на ниско ниво и операционни системи за реално време” за 11 клас

 • 20 Jun 2017 13:10 | Ралица Жикова (Administrator)

  За втора поредна година в началото на м. юни в ТУЕС се събраха представители на випуските, завършили преди 5, 10, 15 и 20 години. Значително беше присъствието и на миналогодишните зрелостници от Випуск 2016.

  Въпреки внезапните валежи, които се опитваха да прекъснат забавленията, събитието се превърна в емоционална среща със съученици, учители и ТУЕС-ари. Нямаше как лошото време да лиши събралите се повече от 80 ТУЕС-ари от веселите спомени и наздравици, от снимките в двора и в училището, разговорите със съученици и преподаватели.

  Обръщението към ТУЕС-арите от директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова и от г-н Анатол Френски поставиха началото на срещата. Явор Трифонов от АЗТУЕС също приветства алумните.

      

  Тези, които не бяха идвали отдавна в ТУЕС се разходиха из кабинетите и училището, водени от г-жа Стела Стефанова.  "Като гледаме снимките от абитуриентския бал, направо сме си същите!"
  Всеки випуск получи своята снимка "След ХХ години".

    Випуск 1997

    Випуск 2002

    Випуск 2007

    Випуск 2012

  За всички посетители имаше и томбола с награди-изненади. Кулминацията бяха фотопортретите с лично послание от г-жа Стела Стефанова и г-н Анатол Френски.


  Nu/ANCE, с ТУЕС-арското участие на Борис Малеванов (ТУЕС'2015), които тъкмо издадоха дебютния си албум, представиха своя акустична сесия за ТУЕС-арите.


  Спас Спасов (ТУЕС'2007) беше човекът, който модерира цялото тържество с много хумор и добро настроение.  TUES Reunion 2017 нямаше да се случи без помощта на учениците-доброволци, които помагаха за организацията и провеждането на събитието. След няколко години ще поканим и тях като гости и завършили ТУЕС-ари.


  Благодарим за съдействието и подкрепата и на всички служители в ТУЕС, които помогнаха за провеждането на събитието!

  Още снимки от събитието можете да видите в галерията във Фейсбук. • 15 Jun 2017 09:30 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 10 юни се проведе последният TUES Inspiration уъркшоп за тази учебна година “Програмиране на ниско ниво и операционни системи за реално време”. На него учениците от 11 клас имаха възможност да научат от Иван Учерджиев, Barin Sports AD, повече за микроконтролерите и как се работи с тях използвайки операционната система за реално време.
   
  Иван разказа първо, какво представлява ОС за реално време и че гаранцията, която дава, че една задача ще се изпълни в рамките на определено време я прави популярна както в индустрията (особено автомобилната), така и за разработка на Internet of Things проекти. След това той показа на учениците и еволюцията на Cortex-M архитектурата на един микроконтролер и неговите елементи.
   
  Както обикновено, всички чакаха с нетърпение практическата част. Иван демонстрира, как се работи на FreeRTOS (open source ОС за реално време) и даде възможност на учениците да тестват системата сами, ползвайки STМ32 Nucleo Board, който получиха от него. Учениците успяха да изпробват, какво представлява програмирането на ниско ниво с FreeRTOS чрез практически задачи, като например настройване на диод да светне или да се изключи при натискане на бутон. Накрая на уъркшопа за участниците имаше изненада. Всеки от тях получи подарък - STМ32 Nucleo Board, предоставен със съдействието на Йордан Шахънов - собственик на Статсофт България и член на Обществения Съвет на ТУЕС. От името на АЗТУЕС и учениците - сърдечно благодарим за жеста!
   
  Иван Учерджиев работи в Barin Sports AD (доскоро служител на Смартком-България). Завършил е магистратура по електроника в ТУ-София, ФЕТТ. Той е създател и участник в първия отбор на ТУ-София (Neutrino Team) в състезанието Renesas European MCU Car Rally Competition през 2015 г. Специализирал е също 6 месеца роботика и системи за контрол и управление в Tokyo Metropolitan University, Япония през 2015/2016 г.
   
  Благодарности към Иван за увлекателния уъркшоп, както и към Валентин Деведжиев от Смартлаб България за съдействието да се организира събитието!

  Иван Учерджиев пред 11 клас


  Учениците в действие

 • 09 Jun 2017 10:52 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС вече разполага с втора 1Gbps оптична интернет връзка за нуждите на учениците и преподавателите от училището! Услугата е активна от края на май и стана възможна благодарение на подкрепата на Допамин и Смартком, както и на работата на много доброволци. Благодарение на усилията на всички наши партньори и приятели днес ТУЕС има резервирана Интернет свързаност от два независими доставчика на услуги. С това се осигурява значително по-добър достъп до глобалната мрежа за компютърните кабинети и безжичните мрежи в ТУЕС.
   
  Бихме искали да изразим своята благодарност на компаниите и хората, които направиха това възможно:
   
  Благодарим на фирма Допамин, които дариха близо 1 500 лв., за да осигурят за 18 месеца напред интернет свързаност със скорост от 1Gbps за ТУЕС! Това не е първият път, в който фирмата подкрепя училището. През април Допамин дариха офис оборудване за ТУЕС, а преди това се включиха и като алфа спонсори на училищния хакатон Hack TUES 3.
   
  Втората интернет връзка нямаше да е възможна и без помощта на Смартком-България АД! Компанията финансира опорната част от мрежата, а екипът й се зае с нейното проектиране и изграждане. Смартком-България е един от дългогодишните партньори на училището, който подкрепя ТУЕС в най-различни направления вече повече от 20 години.
   
  Алтернативната бърза мрежа в ТУЕС е факт и благодарение на съдействието на ръководството на ТУЕС и АЗТУЕС, както и на организационния екип на Hack TUES 3, които осигуриха контакта с Допамин.
   
  А кои са новите приятели на ТУЕС - Допамин? Допамин е софтуерна компания, която прави уеб базирани игри и платформи за игри и онлайн транзакции. Продуктите им са внимателно разработени с помощта на най-съвременните технологии в софтуерното програмиране. Мисията на Допамин е да забавляват милиарди хора по света! Фирмата се гордее, че в два от нейните Game Dev екипи има бивши възпитаници на ТУЕС, които правят игри на JavaScript. Повече информация може да видите тук: http://dopamine.bg/
   
  Благодарим още веднъж на всички и да ни е честита втората интернет връзка в ТУЕС!

 • 06 Jun 2017 13:43 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 5 юни 2017 г. петима ТУЕС-ари, завършили чужди университети, споделиха с 11-токласниците от ТУЕС къде, как и защо са учили. Разказите от първо лице за добрите моменти и трудностите, които са срещали, за избора на университет и процеса на кандидатстване, както и за студентския живот в чужбина породиха много въпроси сред учениците. Надяваме се, че чрез тази среща те са се доближила до отговора на изконния въпрос: "Накъде след ТУЕС?".

  Благодарим на Виктория Антонова (ТУЕС'2006), Стефан Адамов (ТУЕС'2009), Любомир Недялков (ТУЕС'2005), Мирослав Стойчев (ТУЕС'1999) и Николай Спасов (ТУЕС'2008) за споделения опит и за това, че станаха основоположници на нова инициатива, част от програмата за насърчаване на кариерното развитие TUES Career Paths.

  Благодарим и на г-жа Анна Евстатиева, по чиято инициатива проведохме тази първа среща, посветена на образованието в чужбина. През следващата учебна година очаквайте още подобни срещи.


  Николай Спасов, Виктория Антонова, Стефан Адамов и Любомир Недялков.


  Мирослав Стойчев  Виктория Антонова


  Стефан Адамов


  Николай Спасов


  Любомир Недялков


 • 05 Jun 2017 16:16 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 17 юни, събота, от 16:00 ч. до 20:00 ч. в двора на ТУЕС  ще се проведе вторият TUES Reunion - среща на випуските с годишнина от завършването на ТУЕС (1997, 2002, 2007, 2012). Всички ТУЕС-ари са поканени да посетят любимото училище, да споделят сладки спомени и да изпият по една (или повече) бири със съученици и преподаватели. Носете добро настроение и доведете съученици!

  Ще бъдем благодарни, ако се регистрирате за събитието тук.

  Споделете и събитието във Фейсбук.

  Освен срещи със съученици и преподаватели, ТУЕС-арите  ще  могат да направят обиколка на училището, снимки на випуските, да участват в томбола и ще имат възможност да оставят своята препоръка защо си струва да се учи в ТУЕС.

  Можете да разгледате и често задаваните въпроси за срещата на випуските.

  А ако искате да разберете как протече Реюниън 2016, можете да разгледате снимки в галерията тук.