Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 15 Jun 2017 09:30 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 10 юни се проведе последният TUES Inspiration уъркшоп за тази учебна година “Програмиране на ниско ниво и операционни системи за реално време”. На него учениците от 11 клас имаха възможност да научат от Иван Учерджиев, Barin Sports AD, повече за микроконтролерите и как се работи с тях използвайки операционната система за реално време.
   
  Иван разказа първо, какво представлява ОС за реално време и че гаранцията, която дава, че една задача ще се изпълни в рамките на определено време я прави популярна както в индустрията (особено автомобилната), така и за разработка на Internet of Things проекти. След това той показа на учениците и еволюцията на Cortex-M архитектурата на един микроконтролер и неговите елементи.
   
  Както обикновено, всички чакаха с нетърпение практическата част. Иван демонстрира, как се работи на FreeRTOS (open source ОС за реално време) и даде възможност на учениците да тестват системата сами, ползвайки STМ32 Nucleo Board, който получиха от него. Учениците успяха да изпробват, какво представлява програмирането на ниско ниво с FreeRTOS чрез практически задачи, като например настройване на диод да светне или да се изключи при натискане на бутон. Накрая на уъркшопа за участниците имаше изненада. Всеки от тях получи подарък - STМ32 Nucleo Board, предоставен със съдействието на Йордан Шахънов - собственик на Статсофт България и член на Обществения Съвет на ТУЕС. От името на АЗТУЕС и учениците - сърдечно благодарим за жеста!
   
  Иван Учерджиев работи в Barin Sports AD (доскоро служител на Смартком-България). Завършил е магистратура по електроника в ТУ-София, ФЕТТ. Той е създател и участник в първия отбор на ТУ-София (Neutrino Team) в състезанието Renesas European MCU Car Rally Competition през 2015 г. Специализирал е също 6 месеца роботика и системи за контрол и управление в Tokyo Metropolitan University, Япония през 2015/2016 г.
   
  Благодарности към Иван за увлекателния уъркшоп, както и към Валентин Деведжиев от Смартлаб България за съдействието да се организира събитието!

  Иван Учерджиев пред 11 клас


  Учениците в действие

 • 09 Jun 2017 10:52 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС вече разполага с втора 1Gbps оптична интернет връзка за нуждите на учениците и преподавателите от училището! Услугата е активна от края на май и стана възможна благодарение на подкрепата на Допамин и Смартком, както и на работата на много доброволци. Благодарение на усилията на всички наши партньори и приятели днес ТУЕС има резервирана Интернет свързаност от два независими доставчика на услуги. С това се осигурява значително по-добър достъп до глобалната мрежа за компютърните кабинети и безжичните мрежи в ТУЕС.
   
  Бихме искали да изразим своята благодарност на компаниите и хората, които направиха това възможно:
   
  Благодарим на фирма Допамин, които дариха близо 1 500 лв., за да осигурят за 18 месеца напред интернет свързаност със скорост от 1Gbps за ТУЕС! Това не е първият път, в който фирмата подкрепя училището. През април Допамин дариха офис оборудване за ТУЕС, а преди това се включиха и като алфа спонсори на училищния хакатон Hack TUES 3.
   
  Втората интернет връзка нямаше да е възможна и без помощта на Смартком-България АД! Компанията финансира опорната част от мрежата, а екипът й се зае с нейното проектиране и изграждане. Смартком-България е един от дългогодишните партньори на училището, който подкрепя ТУЕС в най-различни направления вече повече от 20 години.
   
  Алтернативната бърза мрежа в ТУЕС е факт и благодарение на съдействието на ръководството на ТУЕС и АЗТУЕС, както и на организационния екип на Hack TUES 3, които осигуриха контакта с Допамин.
   
  А кои са новите приятели на ТУЕС - Допамин? Допамин е софтуерна компания, която прави уеб базирани игри и платформи за игри и онлайн транзакции. Продуктите им са внимателно разработени с помощта на най-съвременните технологии в софтуерното програмиране. Мисията на Допамин е да забавляват милиарди хора по света! Фирмата се гордее, че в два от нейните Game Dev екипи има бивши възпитаници на ТУЕС, които правят игри на JavaScript. Повече информация може да видите тук: http://dopamine.bg/
   
  Благодарим още веднъж на всички и да ни е честита втората интернет връзка в ТУЕС!

 • 06 Jun 2017 13:43 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 5 юни 2017 г. петима ТУЕС-ари, завършили чужди университети, споделиха с 11-токласниците от ТУЕС къде, как и защо са учили. Разказите от първо лице за добрите моменти и трудностите, които са срещали, за избора на университет и процеса на кандидатстване, както и за студентския живот в чужбина породиха много въпроси сред учениците. Надяваме се, че чрез тази среща те са се доближила до отговора на изконния въпрос: "Накъде след ТУЕС?".

  Благодарим на Виктория Антонова (ТУЕС'2006), Стефан Адамов (ТУЕС'2009), Любомир Недялков (ТУЕС'2005), Мирослав Стойчев (ТУЕС'1999) и Николай Спасов (ТУЕС'2008) за споделения опит и за това, че станаха основоположници на нова инициатива, част от програмата за насърчаване на кариерното развитие TUES Career Paths.

  Благодарим и на г-жа Анна Евстатиева, по чиято инициатива проведохме тази първа среща, посветена на образованието в чужбина. През следващата учебна година очаквайте още подобни срещи.


  Николай Спасов, Виктория Антонова, Стефан Адамов и Любомир Недялков.


  Мирослав Стойчев  Виктория Антонова


  Стефан Адамов


  Николай Спасов


  Любомир Недялков


 • 05 Jun 2017 16:16 | Ралица Жикова (Administrator)

  На 17 юни, събота, от 16:00 ч. до 20:00 ч. в двора на ТУЕС  ще се проведе вторият TUES Reunion - среща на випуските с годишнина от завършването на ТУЕС (1997, 2002, 2007, 2012). Всички ТУЕС-ари са поканени да посетят любимото училище, да споделят сладки спомени и да изпият по една (или повече) бири със съученици и преподаватели. Носете добро настроение и доведете съученици!

  Ще бъдем благодарни, ако се регистрирате за събитието тук.

  Споделете и събитието във Фейсбук.

  Освен срещи със съученици и преподаватели, ТУЕС-арите  ще  могат да направят обиколка на училището, снимки на випуските, да участват в томбола и ще имат възможност да оставят своята препоръка защо си струва да се учи в ТУЕС.

  Можете да разгледате и често задаваните въпроси за срещата на випуските.

  А ако искате да разберете как протече Реюниън 2016, можете да разгледате снимки в галерията тук. • 05 Jun 2017 10:38 | Хинка Станимирова (Administrator)

  В свят, в който технологиите се развиват с експоненциални темпове, можем ли да предвидим, какво да очакваме в бъдеще? Близо 30 ученика от 10-ти клас се събраха за да потърсят отговор на този въпрос в лекцията на Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) от Coursedot “Технологиите на бъдещето”, която се проведе на 1-ви юни в ТУЕС.
   
  Теодор започна с кратко свое представяне и разказа на учениците за Singularity University в NASA Ames Research Park, Калифорния, чийто фокус са експоненциално развиващите се технологии и разрешаването на глобални проблеми с тяхна помощ. Бяха дадени интересни примери за подобни технологии, чиято цена на производство намалява драстично през последните години и ги прави все по-достъпни - 3D принтиране, самоуправляващи се автомобили, дронове, невро и биотехнологии. Обсъди се и мястото на човека на фона на напредъка на изкуствения интелект. Последва доста интригуваща дискусия, в която се засегнаха глобални въпроси за перспективите на професиите, образованието, сигурността и не само в лицето на развиващите се технологии. Едно е сигурно - докато редица професии се очаква да изчезнат скоро, защото ще бъдат компютъризирани, учениците от ТУЕС са избрали професионална насока, която ще става все по-важна в бъдеще. Така че ще подкрепим и ние посланието към учениците, с което Теодор шеговито приключи лекцията си “Go build epic stuff!”
   
  Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) е завършил Нов Български Университет и Singularity University в Калифорния. Технологиите винаги са му били страст, като още на 13 години е записан в една от академиите на Cisco, a на 20г. получава най-високия сертификат - CCIE и става сертифициран Cisco System инструктор. Водил е обучения в над 20 държави на компании като - Mtel, Макс, Telenor, HPE, British Telecom и др. След 3 години работа в един от най-големите доставчици на IT обучения - Fast Lane, Теодор напуска и насочва вниманието си към компанията, която създава - IT Instructor, а вече и CourseDot.
   
  Благодарим му за интригуващата лекция и се надяваме отново да се върне в ТУЕС като лектор от TUES Inspiration Talks & Workshops!

  Теодор Панайотов (ТУЕС'2006)

  Учениците от 10-ти клас в ТУЕС

 • 26 May 2017 15:50 | Ралица Жикова (Administrator)


  През м. юни учениците от 11 клас в специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ в ТУЕС трябва да изберат компания, в която да проведат лятната си практика. Сега имате възможност да поканите ТУЕС-ари на практика във вашата компания, като се регистрирате в тази форма до 2 юни 2017 г.


  Всяка година от 1 до 14 юли 11-токласниците провеждат задължителна учебна практика, като прекарват две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша. Много често практиката прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа.


  Компаниите, които искат да поканят ТУЕС-ари на практика, ще могат да се срещнат с учениците в седмицата 12-17 юни и да представят екипа си и задачите, с които ще ангажират стажантите. Учениците ще бъдат разпределени за лятна практика, според посочените от тях желания, учебния успех и броя предоставени места от фирмите.


  Повече подробности ще намерите в тази кратка брошура.


  Да вдъхновим нашите 11-токласници, като им помогнем да се докоснат до истинската работна среда и истинските проблеми, над които работим всеки ден!

 • 15 May 2017 16:51 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Кои са различните професионални роли в една компания, отговорна за разработването на софтуер разказа на близо 80 ученика в ТУЕС Съби Ангелов от Немечек България - професионалист с над 15 години опит в IT сферата  и ръководител на екип от повече от 30 човека. Той се включи с цели три събития по темата в TUES Inspiration Talks & Workshops този май.

  За по-малките ученици от 8-ми и 9-ти клас Съби проведе 2 лекции на 10 и 15 май - “Кой кой е в информационните технологии”. На тях учениците научиха, как се случва един софтуерен проект, кои са ролите на хората в него и специфичните задачи на всеки от тях. Те разбраха също така, с какво се отличава IT професията и хората, които я практикуват, като обсъдиха с лектора и важния въпрос - как могат те да станат успешни IT професионалисти и какво им е необходимо, за да го направят. Презентацията от лекциите можете да видите тук.

  За по-големите от 10-ти и 11-ти клас беше подготвено друго предизвикателство - уъркшопът “Game of Projects” на 13 май. На него учениците можеха не само да чуят за IT професиите, но и да ги преживеят чрез ролева игра. В нея те се превъплътиха в ролите на различни специалисти от един екип и създадоха идея и насоки за разработване на бъдещ софтуерен продукт. Всичко това беше съпътствано с много дискусии, емоции и ценни изводи за това, какво стои зад успешната реализация на един софтуер и кои качества са важни за IT специалистите, участващи в този процес.

  Благодарим на Съби за трите интересни събития и на Немечек България за подкрепата към ТУЕС и АЗТУЕС!

  Съби Ангелов от Немечек България


  Учениците от 10 и 11 клас се запознават с ролите си по време на ролевата игра в уъркшопа "Game of Projects"

 • 08 May 2017 12:10 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Радваме се, че за втора поредна година в рамките на TUES Inspiration Talks & Workshops успяхме да организираме лекциите “А сега накъде? CV, интервюта, работодатели” за учениците от 12 клас в ТУЕС. На 4 и 5 май, поканихме отново Ваня Ламбева, психолог по образование и специалист Управление на човешки ресурси в Telelink да разкаже повече на завършващите ТУЕС-ари за това, как да се подготвят за успешно кандидатстване за работа.

  В дискусионен формат, Ваня сподели с 12 клас основни съвети при писането на добро CV от наскоро завършили ученици - да опишат с повече детайли не само образованието си, но и училищните проекти в които са участвали, извънкласните инициативи, професионалните и личните си интереси, както и работния си опит (ако имат такъв) дори и да не е свързан със специалността. Тя наблегна на това, че CV-тата на хора без особен професионален опит често са доста сходни и всеки детайл, който помага на човек да опише профила си по-добре в едно CV му дава предимство да бъде избран за интервю. Всяка работа, също така, е знак за поета отговорност и придобити трудови навици, така че е полезно да се впише в CV-то, дори и да не е свързана директно с позицията, за която човек кандидатства.

  За следващия важен етап от кандидатстването за работа - интервюто, учениците имаха възможност чрез ролева игра и демонстрация да усетят, какво представлява то на практика. Ваня обърна внимание върху значението да идваш подготвен и да проучиш предварително компанията, в която кандидатстваш. Тя акцентира също на това, че интервюто е двустранен процес и е важно не само интервюиращият да разбере, дали кандидатът е подходящ за позицията, но и кандидатът да си даде сметка, дали наистина иска да работи на тази позиция. В тази връзка, тя насърчи учениците да не се колебаят да задават и те въпроси по време на едно интервю, както и да търсят интересна и удовлетворяваща ги работа.

  Ние също бихме искали да пожелаем на бъдещите абитуриенти успешен старт в професионалната им кариера и да благодарим на Ваня за отделеното време и индивидуалния й подход!

  Ваня Ламбева от Telelink

 • 01 May 2017 16:28 | Хинка Станимирова (Administrator)

  След първото успешно издание на уъркшопа “IoT с Arduino???” през 2016, от АЗТУЕС решихме отново да поканим в TUES Inspiration Talks & Workshops Симеон Янчев, основател на Роботев и един от пионерите  в работата с Arduino у нас. Така на 29 април, 20 ученика от 10 клас имаха възможност да научат какво представлява Internet of Things и да направят своите първи стъпки с Arduino благодарение на второто издание на уъркшопа.

  Симеон започна с разказ за своя път от арабистиката към създаването през 2008 на Роботев - първия магазин, предлагащ части и информация за хоби роботика в България. Той сподели също и за големия глад на пазара за специалисти, които имат възможност и желание да реализират хардуерни проекти. След това въведение, учениците научиха повече за това, какво представлява Internet of Things и се запознаха с историята на най-популярната в света open source платформа за хоби електроника Arduino.

  Наистина интересната част за учениците, повечето от които не бяха имали опит с Arduino преди, дойде с възможността сами да изпробват, как се работи на практика с миркоконтролерната платка. Те успяха чрез инструкции и практически задачи да научат основните команди в Arduino - как да получават показания от аналогови и цифрови сензори и как да управляват и контролират светодиоди и др. с аналогови и цифрови сигнали. С тази база от знания и умения, те вече можеха до края на уъркшопа да разработят собствен прототип на система за сигурност в дома.

  Надяваме се, преживяното да вдъхнови още бъдещи Arduino проекти в ТУЕС и благодарим на Симеон за страхотния уъркшоп!

  Симеон Янчев, основател на Роботев


  Учениците от 10 клас разучават Arduino

 • 26 Apr 2017 12:35 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От някои лекции на TUES Inspiration Talks & Workshops е трудно да си тръгнеш. Особено ако имаш интересна тема и лектор с повече от 15 години опит в областта. Така близо 30 ученика от 11-ти клас останаха почти час след официалния край на лекцията “Информационна сигурност - черни и бели шапки”, която Петър Кирков (ТУЕС’1997), понастоящем мениджър “Управление на риска” в Deloitte, проведе на 24-ти април в ТУЕС. Всички продължаваха да слушат с интерес и да задават въпросите, които ги вълнуваха.

  Петър, който е и регистриран експерт-криминолог, проведе лекцията като дискусия. Обсъждането започна с това, кои хакерски филми са най-реалистични, каква всъщност е дефиницията за хакер и какви видове хакери има. Той беше отворен да отговаря на множеството странични въпроси, които го заляха и сподели редица случаи от личния си опит. Обясни, защо понятието “информационна война” става все по-актуално и как с напредването на технологиите и тяхното влияние, информационните атаки, както и защитата от тях, стават по-сложни. В края на лекцията учениците получиха и няколко практични съвета за това как да измислят и помнят сигурни пароли.

  За младежите с интерес към темата, Петър препоръча блога “Krebs on Security” и след силно позитивната обратна връзка за лекцията обеща да се включи и през следващата учебна година в TUES Inspiration Talks & Workshops. От АЗТУЕС най-сърдечно му благодарим за отделеното време и ще се радваме да го поканим отново в ТУЕС!


  Петър Кирков (ТУЕС'1997)


  учениците от 11-ти клас