Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 05 Jun 2017 10:38 | Хинка Станимирова (Administrator)

  В свят, в който технологиите се развиват с експоненциални темпове, можем ли да предвидим, какво да очакваме в бъдеще? Близо 30 ученика от 10-ти клас се събраха за да потърсят отговор на този въпрос в лекцията на Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) от Coursedot “Технологиите на бъдещето”, която се проведе на 1-ви юни в ТУЕС.
   
  Теодор започна с кратко свое представяне и разказа на учениците за Singularity University в NASA Ames Research Park, Калифорния, чийто фокус са експоненциално развиващите се технологии и разрешаването на глобални проблеми с тяхна помощ. Бяха дадени интересни примери за подобни технологии, чиято цена на производство намалява драстично през последните години и ги прави все по-достъпни - 3D принтиране, самоуправляващи се автомобили, дронове, невро и биотехнологии. Обсъди се и мястото на човека на фона на напредъка на изкуствения интелект. Последва доста интригуваща дискусия, в която се засегнаха глобални въпроси за перспективите на професиите, образованието, сигурността и не само в лицето на развиващите се технологии. Едно е сигурно - докато редица професии се очаква да изчезнат скоро, защото ще бъдат компютъризирани, учениците от ТУЕС са избрали професионална насока, която ще става все по-важна в бъдеще. Така че ще подкрепим и ние посланието към учениците, с което Теодор шеговито приключи лекцията си “Go build epic stuff!”
   
  Теодор Панайотов (ТУЕС’2006) е завършил Нов Български Университет и Singularity University в Калифорния. Технологиите винаги са му били страст, като още на 13 години е записан в една от академиите на Cisco, a на 20г. получава най-високия сертификат - CCIE и става сертифициран Cisco System инструктор. Водил е обучения в над 20 държави на компании като - Mtel, Макс, Telenor, HPE, British Telecom и др. След 3 години работа в един от най-големите доставчици на IT обучения - Fast Lane, Теодор напуска и насочва вниманието си към компанията, която създава - IT Instructor, а вече и CourseDot.
   
  Благодарим му за интригуващата лекция и се надяваме отново да се върне в ТУЕС като лектор от TUES Inspiration Talks & Workshops!

  Теодор Панайотов (ТУЕС'2006)

  Учениците от 10-ти клас в ТУЕС

 • 26 May 2017 15:50 | Ралица Жикова (Administrator)


  През м. юни учениците от 11 клас в специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ в ТУЕС трябва да изберат компания, в която да проведат лятната си практика. Сега имате възможност да поканите ТУЕС-ари на практика във вашата компания, като се регистрирате в тази форма до 2 юни 2017 г.


  Всяка година от 1 до 14 юли 11-токласниците провеждат задължителна учебна практика, като прекарват две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша. Много често практиката прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа.


  Компаниите, които искат да поканят ТУЕС-ари на практика, ще могат да се срещнат с учениците в седмицата 12-17 юни и да представят екипа си и задачите, с които ще ангажират стажантите. Учениците ще бъдат разпределени за лятна практика, според посочените от тях желания, учебния успех и броя предоставени места от фирмите.


  Повече подробности ще намерите в тази кратка брошура.


  Да вдъхновим нашите 11-токласници, като им помогнем да се докоснат до истинската работна среда и истинските проблеми, над които работим всеки ден!

 • 15 May 2017 16:51 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Кои са различните професионални роли в една компания, отговорна за разработването на софтуер разказа на близо 80 ученика в ТУЕС Съби Ангелов от Немечек България - професионалист с над 15 години опит в IT сферата  и ръководител на екип от повече от 30 човека. Той се включи с цели три събития по темата в TUES Inspiration Talks & Workshops този май.

  За по-малките ученици от 8-ми и 9-ти клас Съби проведе 2 лекции на 10 и 15 май - “Кой кой е в информационните технологии”. На тях учениците научиха, как се случва един софтуерен проект, кои са ролите на хората в него и специфичните задачи на всеки от тях. Те разбраха също така, с какво се отличава IT професията и хората, които я практикуват, като обсъдиха с лектора и важния въпрос - как могат те да станат успешни IT професионалисти и какво им е необходимо, за да го направят. Презентацията от лекциите можете да видите тук.

  За по-големите от 10-ти и 11-ти клас беше подготвено друго предизвикателство - уъркшопът “Game of Projects” на 13 май. На него учениците можеха не само да чуят за IT професиите, но и да ги преживеят чрез ролева игра. В нея те се превъплътиха в ролите на различни специалисти от един екип и създадоха идея и насоки за разработване на бъдещ софтуерен продукт. Всичко това беше съпътствано с много дискусии, емоции и ценни изводи за това, какво стои зад успешната реализация на един софтуер и кои качества са важни за IT специалистите, участващи в този процес.

  Благодарим на Съби за трите интересни събития и на Немечек България за подкрепата към ТУЕС и АЗТУЕС!

  Съби Ангелов от Немечек България


  Учениците от 10 и 11 клас се запознават с ролите си по време на ролевата игра в уъркшопа "Game of Projects"

 • 08 May 2017 12:10 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Радваме се, че за втора поредна година в рамките на TUES Inspiration Talks & Workshops успяхме да организираме лекциите “А сега накъде? CV, интервюта, работодатели” за учениците от 12 клас в ТУЕС. На 4 и 5 май, поканихме отново Ваня Ламбева, психолог по образование и специалист Управление на човешки ресурси в Telelink да разкаже повече на завършващите ТУЕС-ари за това, как да се подготвят за успешно кандидатстване за работа.

  В дискусионен формат, Ваня сподели с 12 клас основни съвети при писането на добро CV от наскоро завършили ученици - да опишат с повече детайли не само образованието си, но и училищните проекти в които са участвали, извънкласните инициативи, професионалните и личните си интереси, както и работния си опит (ако имат такъв) дори и да не е свързан със специалността. Тя наблегна на това, че CV-тата на хора без особен професионален опит често са доста сходни и всеки детайл, който помага на човек да опише профила си по-добре в едно CV му дава предимство да бъде избран за интервю. Всяка работа, също така, е знак за поета отговорност и придобити трудови навици, така че е полезно да се впише в CV-то, дори и да не е свързана директно с позицията, за която човек кандидатства.

  За следващия важен етап от кандидатстването за работа - интервюто, учениците имаха възможност чрез ролева игра и демонстрация да усетят, какво представлява то на практика. Ваня обърна внимание върху значението да идваш подготвен и да проучиш предварително компанията, в която кандидатстваш. Тя акцентира също на това, че интервюто е двустранен процес и е важно не само интервюиращият да разбере, дали кандидатът е подходящ за позицията, но и кандидатът да си даде сметка, дали наистина иска да работи на тази позиция. В тази връзка, тя насърчи учениците да не се колебаят да задават и те въпроси по време на едно интервю, както и да търсят интересна и удовлетворяваща ги работа.

  Ние също бихме искали да пожелаем на бъдещите абитуриенти успешен старт в професионалната им кариера и да благодарим на Ваня за отделеното време и индивидуалния й подход!

  Ваня Ламбева от Telelink

 • 01 May 2017 16:28 | Хинка Станимирова (Administrator)

  След първото успешно издание на уъркшопа “IoT с Arduino???” през 2016, от АЗТУЕС решихме отново да поканим в TUES Inspiration Talks & Workshops Симеон Янчев, основател на Роботев и един от пионерите  в работата с Arduino у нас. Така на 29 април, 20 ученика от 10 клас имаха възможност да научат какво представлява Internet of Things и да направят своите първи стъпки с Arduino благодарение на второто издание на уъркшопа.

  Симеон започна с разказ за своя път от арабистиката към създаването през 2008 на Роботев - първия магазин, предлагащ части и информация за хоби роботика в България. Той сподели също и за големия глад на пазара за специалисти, които имат възможност и желание да реализират хардуерни проекти. След това въведение, учениците научиха повече за това, какво представлява Internet of Things и се запознаха с историята на най-популярната в света open source платформа за хоби електроника Arduino.

  Наистина интересната част за учениците, повечето от които не бяха имали опит с Arduino преди, дойде с възможността сами да изпробват, как се работи на практика с миркоконтролерната платка. Те успяха чрез инструкции и практически задачи да научат основните команди в Arduino - как да получават показания от аналогови и цифрови сензори и как да управляват и контролират светодиоди и др. с аналогови и цифрови сигнали. С тази база от знания и умения, те вече можеха до края на уъркшопа да разработят собствен прототип на система за сигурност в дома.

  Надяваме се, преживяното да вдъхнови още бъдещи Arduino проекти в ТУЕС и благодарим на Симеон за страхотния уъркшоп!

  Симеон Янчев, основател на Роботев


  Учениците от 10 клас разучават Arduino

 • 26 Apr 2017 12:35 | Хинка Станимирова (Administrator)

  От някои лекции на TUES Inspiration Talks & Workshops е трудно да си тръгнеш. Особено ако имаш интересна тема и лектор с повече от 15 години опит в областта. Така близо 30 ученика от 11-ти клас останаха почти час след официалния край на лекцията “Информационна сигурност - черни и бели шапки”, която Петър Кирков (ТУЕС’1997), понастоящем мениджър “Управление на риска” в Deloitte, проведе на 24-ти април в ТУЕС. Всички продължаваха да слушат с интерес и да задават въпросите, които ги вълнуваха.

  Петър, който е и регистриран експерт-криминолог, проведе лекцията като дискусия. Обсъждането започна с това, кои хакерски филми са най-реалистични, каква всъщност е дефиницията за хакер и какви видове хакери има. Той беше отворен да отговаря на множеството странични въпроси, които го заляха и сподели редица случаи от личния си опит. Обясни, защо понятието “информационна война” става все по-актуално и как с напредването на технологиите и тяхното влияние, информационните атаки, както и защитата от тях, стават по-сложни. В края на лекцията учениците получиха и няколко практични съвета за това как да измислят и помнят сигурни пароли.

  За младежите с интерес към темата, Петър препоръча блога “Krebs on Security” и след силно позитивната обратна връзка за лекцията обеща да се включи и през следващата учебна година в TUES Inspiration Talks & Workshops. От АЗТУЕС най-сърдечно му благодарим за отделеното време и ще се радваме да го поканим отново в ТУЕС!


  Петър Кирков (ТУЕС'1997)


  учениците от 11-ти клас

 • 25 Apr 2017 08:52 | Ралица Жикова (Administrator)

  Повече от 1000 посетители се докоснаха до постиженията на ТУЕС-арите в Деня на отворени врати на 22 април 2017 г.  

  В 10 кабинета в ТУЕС ученици, преподаватели и завършили представиха своите умения и постижения от пълния спектър на ТУЕС - мрежови проекти, софтуерни проекти, вградени микрокомпютърни системи, роботика, електронни елементи, аналогова схемотехника, импулсна и цифрова схемотехника. Посетителите можеха да кримпват мрежови кабели, да видят в действие проекти с вградени микрокомпютърни системи и състезателните роботи на отбора на ТУЕС, както и да тестват много от разработките, участвали преди месец в туесарския хакатон Hack TUES 3 – игри, приложения, сайтове, роботи.

  Благодарение на около 250 доброволци – ученици, преподаватели и завършили ТУЕС-ари, не остана нито един от многобройните посетители на ТУЕС, с когото да не е разговаряно и който да не е разбрал защо ТУЕС е най-доброто ИТ училище!

  Благодарим от сърце за вашата ангажираност! Вие сте най-доброто доказателство защо си струва да бъдеш част от ТУЕС общността!  Повече снимки от Деня на отворени врати можете да разгледате в галерията със снимки на г-н Димитър Дянков и в галерията в страницата на ТУЕС във Фейсбук със снимки на ученици.

  Можете да видите също така репортажите на телевизии БНТ, Европа и Bulgaria ON AIR, които отразиха събитието.

 • 20 Apr 2017 10:45 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Нужно ли е програмирането за специалисти компютърни мрежи? Какви са съвременните тенденции и какво е важно да знаят учениците, тепърва навлизащи в областта? На тези въпроси се постараха да отговорят Атанас Кожухаров, Валентин Петров и Георги Петков от випуск 2010 на ТУЕС с лекцията си към 10 В и Г клас “Програмирането в мрежите и защо вървят ръка за ръка”, която се проведе на 19-ти април като част от инициативата TUES Inspiration Talks & Workshops.

  Пред аудитория от повече от 40 ученика, лекторите започнаха с разказ за собствените си години в ТУЕС и как са се записали в специалност компютърни мрежи с идеята да не се докосват изобщо до програмиране. Една важната движеща сила, обаче, променила мнението им - мързелът и желанието да улеснят и автоматизират работата си (обрат, който се посрещна с одобрение от публиката). Валентин и Атанас разказаха, как са изследвали различни подходи, програмни езици и frameworks за целта. Георги ги допълни като сподели от опита си за това, какво е да програмираш операционна система за мрежови устройства. Посланието и на тримата лектори беше еднозначно - нуждата от програмиране в сферата на компютърните мрежи ще продължава да се развива и е важно учениците отсега да развиват умения в тази насока.

  От АЗТУЕС благодарим на Атанас, Валентин и Георги за ценните съвети и отделеното време!


  Георги Петков за своите години в ТУЕС


  Валентин Петров и Атанас Кожухаров пред 10 В и Г клас

 • 12 Apr 2017 10:26 | Хинка Станимирова (Administrator)

  на 22ри април (събота)
  за втора поредна година ще се проведе Денят на отворените врати в ТУЕС за бъдещи кандидат-ученици и техните родители. В програмата са предвидени демонстрации по системно програмиране, вградени микрокомпютърни системи, роботика, компютърни мрежи, ученическия хакатон Hack TUES и др. Посетителите ще се срещнат с преподаватели и ученици от ТУЕС, както и със завършили ученици, които днес са успешни професионалисти, ръководители или основатели на компании в сферата на информационните и комуникационните технологии.

  За да бъде наистина успешно събитието, ТУЕС има нужда от помощта на своите алумни. Регистрирайте се като доброволец до 17ти април и отделете 3-4 часа на 22ри, за да споделите с бъдещите ТУЕС-ари, защо си струва да кандидатстват в ТУЕС и какви перспективи може да им разкрие училището. Като реализирали се професионално алумни на ТУЕС, вашето мнение в полза на училището ще е един от най-важните аргументи пред кандидатите.

  Можете помогнете и като популяризирате новината за Деня на отворените врати - споделете събитието във Фейсбук и поканете свои познати и ученици, на които предстои кандидатстване след 7-ми клас.

  Повече за Деня на отворените врати можете да намерите тук. Попълнете тази форма, за да се включите в събитието като доброволец.

 • 04 Apr 2017 10:30 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Не всеки ден можеш да имаш възможността да научиш повече за виртуализацията от компания, лидер в тази сфера и то по-конкретно от ТУЕС-ари, които работят в нея. Такъв шанс имаха над 20 ученици от 11 клас, които посетиха уъркшопа “Виртуализация”, воден от Александър Бонев (ТУЕС’1995), Янислав Трендафилов (ТУЕС'2003) и Веселин Таирски (ТУЕС’2011) от VMware.

  Александър и Янислав обясниха на събралите се ученици какво представлява виртуализацията. Те дадоха дефиниции на термини като виртуална машина, хипервайзор и контейнер. Разказаха и за предпоставките за развитието и високата популярност на виртуализацията в днешно време - възможността за голяма преносимост на данните във виртуалните машини, по-ефективното използване на хардуерните ресурси и не само. След лекционната част учениците, с помощта на Александър, Янислав и Веселин, имаха възможност на практика да изпробват, как се случва виртуализацията в корпоративната демо-среда на VMware Hands-on Labs.

  В заключителната част Андрей Анастасов от екипа по привличане във VMware разказа за възможностите и стажантските програми там, като всеки ученик си тръгна с подарък от компанията. Благодарим на VMware за интересния уъркшоп, подаръците и цялостната им подкрепа към ТУЕС!

  Александър Бонев и Янислав Трендафилов пред 11 клас