Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 14 Mar 2017 10:06 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 13ти март Петър Стаменов (ТУЕС‘2006) от IBM изнесе лекция на тема „Системна администрация - Windows“ пред аудитория от над 30 ученици от 12ти  и 11ти клас в ТУЕС.

  Петър започна лекцията с ролята на сисадмина – какви са задачите му, критичното мислене като ключова част от уменията му и бъдещето на професията. След това той се опита да опровергае разпространеното в ТУЕС мнение против Windows, като цитира статистични данни, показващи относително големият процент на потребители на Windows Server. Учениците се запознаха и с основните функционалности в Windows, с които борави системния администратор – AD, DNS & DHCP, Group Policies, File & Print Services, Powershell и не само. Лекцията завърши с насоки, какво е необходимо да направиш за да се развиеш в сферата на системната администрация.

  Посланието на Петър е, че това е обещаваща професионална сфера, която има нужда от специалисти и си заслужава учениците да имат поглед върху нея. От АЗТУЕС му благодарим за интересната лекция и отделеното време!

  Петър Стаменов за системната администрация

 • 03 Mar 2017 09:05 | Хинка Станимирова (Administrator)

  CoderDojo България идва в ТУЕС с безплатна доброволческа работилница по програмиране! Dojo @TUES е насочено към деца между 5 и 7 клас, а менторите са предимно ученици от ТУЕС и членове на АЗТУЕС.  Пилотната работилница ще се проведе на 11ти март (събота) от 11:00 до 12:30 в 31 кабинет на ТУЕС.

  С Dojo @TUES се надяваме не само да запалим интереса на децата към технологиите, но и да ги запознаем с ТУЕС и възможностите, които може да им предложи училището. За целта търсим доброволци, които искат да са ментори в Dojo @TUES. Ако проявявате интерес, моля попълнете регистрационната форма.  Вашата роля ще е да въведете 2-4 деца в света на програмирането чрез курсовете на code.org.

  Идеята на CoderDojo работилниците е с помощта на ментори-доброволци, децата от най-ранна възраст да опознаят възможностите на технологиите и да развиват с удоволствие нови умения. Процесът на учене е непринуден, изключително забавен и съобразен с възрастта и нивото на децата. Вижте повече за CoderDojo, менторството и атмосферата в CoderDojo клубовете. • 02 Mar 2017 15:44 | Хинка Станимирова (Administrator)

  ТУЕС има нужда от хора, които имат желание и възможност да водят предмета “Системи за управление на бази данни” в 11 клас. Програмата на курса можете да видите тук.

  Ако  проявявате интерес, или имате съученик ТУЕС-ар, който би се отзовал, моля свържете се при първа възможност с Любомир Чорбаджиев lchorbadjiev@elsys-bg.org.

 • 28 Feb 2017 15:11 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 25ти февруари се проведе уъркшопът „Проектиране на електрически схеми и печатни платки за начинаещи със Circuit Maker“ с водещ Цветелин Маринов (ТУЕС’2014) от SmartLab Bulgaria.

  Уъркшопът започна с преговор на това, какво e CAD система и кои са най-използваните софтуери за автоматизирано проектиране, както и какво представлява електрическа схема и печатна платка. След това участниците се запознаха с програмата Circuit Maker и основните й функционалности, като имаха възможност сами да проектират на нея предварително зададена електрическа схема. Създаването на проект за печатна платка от готовата схема се оказа по-голямо предизвикателство, но пък при него се открои група ентусиазирани ученици, които стояха до последно за да довършат проектите на платките си.

  Идеята на уъркшопа беше да се запознаят учениците с open source програмата Circuit Maker, разработена от Altium. Програмата е cloud базирана и включва богата база от споделени проекти, от които регистрираните потребители могат да се възползват. Поради факта, че е достъпна и лесна за ползване, Цветелин Маринов я препоръча на бъдещите дипломанти, които биха искали да разработят някакъв вид устройство като дипломна работа и сподели разработено от него ръководство за проектиране на печатна платка на Circuit Maker.

  Цветелин Маринов представя Circuit Maker


  Проектиране на електрическа схема на програмата

 • 13 Jan 2017 11:44 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Имаме страхотни новини: Коледната кампания на АЗТУЕС надмина целта си, като набра общо 16 251,50 лв. - с 8% над първоначалната цел от 15 000 лв.! Благодарение на 72 дарители успяхме да отключим и корпоративната подкрепа на Империя Онлайн и Немечек България, които ще помогнат с още 6 000 лв. Така събираме общо 22 251,60 лв. - почти 50% над първоначалната ни цел!


  Радваме се да споделим също и че ядрото на активните членове на АЗТУЕС се разраства. Приветстваме 45 нови дарители! Общо дарителите в Коледната кампания са с над 1/3 повече от участниците в миналогодишната кампания, когато набирахме средства за онлайн системата на АЗТУЕС.


  Благодарим на всички, които подкрепиха АЗТУЕС и така дават възможност на асоциацията да продължи да работи активно и през 2017 г.! Средствата от кампанията ще осигурят дейността на АЗТУЕС и реализирането на основните планирани инициативи за 2017 г.:

  • - TUES Inspiration Talks & Workshops
  • - Менторската програма ТУЕС Career Paths
  • - Ден на отворените врати в ТУЕС
  • - Среща на ТУЕС випуските Reunion 2017
  • - Подкрепа за ученически инициативи в ТУЕС
  • - Финализиране и имплементиране на стратегията за развитие на ТУЕС

  В сайта на АЗТУЕС можете да намерите обобщение на дейностите на асоциацията през 2016 г.

  Пожелаваме ви успешна и активна година и ще се радваме да работим заедно по предстоящите инициативи на АЗТУЕС!


 • 06 Jan 2017 15:00 | Хинка Станимирова (Administrator)

  АЗТУЕС пое инициативата да подпомогне ръководството на ТУЕС в разработването и привеждането в действие на дългосрочна стратегия за развитие на училището. За първи път ТУЕС има възможността да работи целенасочено за дългосрочното си развитие и позициониране като най-доброто ИТ училище в България.
   
  Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова обобщи работата по стратегията за развитието на училището така:

  Благодарение на АЗТУЕС за пръв път имаме възможност да разработим стратегия за развитието на ТУЕС през следващите 5 години. В резултат на интензивна съвместна работа през последните няколко месеца, вече разполагаме с обновена визия за ТУЕС, структурирана рамка за целеполагане и конкретни цели за развитие на училището. В момента работим заедно над алтернативи за решаване на най-приоритетните проблеми, пред които сме изправени. Този подход на работа ни позволява да имаме по-дългосрочен поглед за развитието на ТУЕС и да фокусираме усилията си върху нещата, които имат най-голямо значение за бъдещето на училището.

  Следете сайта на АЗТУЕС за повече новини по темата.


 • 22 Dec 2016 08:42 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Миналата година ви споделихме за дарителската кампания за лечението на Йордан Генчев (ТУЕС'93) и благодарение на общите усилия на всички, необходимата сума е била събрана. Тази година Данчо отново има нужда от вашата подкрепа.

  От 5 години Йордан Генчев (Б клас на випуск '93 в ТУЕС) страда от вторично-прогресивна множествена склероза. В резултат на заболяването, той е с много намалени двигателни функции, придвижва се изключително трудно с помощни средства и не може да работи.

  Болестта е прогресираща и традиционната медицина не предлага ефективно лечение. На този етап, решението за него е да спре или забави нейното развитие за възможно най-дълъг период. От всички изпробвани методи, най-ефективно е лечението на Данчо в Индия, където той прекара по няколко през последните три години. Препоръчително е да се проведе пореден курс, който започва в началото на 2017г.

  За да не се прекъсва животоспасяващото лечение, са необходими 18 000 лв. за 3-месечно лечение, които са непосилни за семейството му. В тази сума се включва самолетен билет, престой и лечение.

  Дарителска сметка в лева:

  Титуляр: Йордан Валентинов Генчев

  Банка: Райфайзенбанк АД

  IBAN: BG51 RZBB 91551051244123

  BIC: RZBBBGSF

  Повече за заболяването можете да прочетете тук. Повече за клиниката в Индия ще намерите тук.

  Заедно можем да помогнем на Данчо да замине отново за Индия и да подобри състоянието си.

  Нека още веднъж в навечерието на Коледа покажем, че можем да бъдем по-добри и човечни и всеки от нас да отдели средства, според възможностите си, за да помогнем на Данчо да живее един по-нормален и по-пълноценен живот. 

  Информацията е предоставена от Христина Дачева, ТУЕС93.


 • 20 Dec 2016 17:06 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 16 декември за единадесетокласниците от ТУЕС се проведе лекция на тема “Въведение в Internet of Things” с водещи Иглика Дундакова, Павел Геневски и Георги Крунев (ТУЕС’95) от SAP Labs Bulgaria. Лекцията беше част от инициативата „TUES Inspiration Talks & Workshops“ на АЗТУЕС.

  На учениците им беше предоставена възможността да научат повече за това, какво е Internet of Things и какво представлява платформата Raspberry PI, как може да се програмира, как се свързват датчици към нея и какви са разликите между нея и Arduino.

  Лекторите разказаха и за проекта си разработен в SAP Labs Bulgaria - „Умни Стаи“- как работи, какви са неговите цели и с какво помага на служителите там. Учениците имаха възможността да споделят и своите предложения за развитието и подобрението на идеята им и как по друг начин могат да постигнат същите резултати.

  В края на лекцията имаше въпроси, какво са запомнили учениците, като всеки отговорил правилно получи награда - тениска.

  Автор: Николета Далакчиева 11 б, ТУЕС

     

  Иглика Дундакова представя как работи проекта "умни стаи" на практика
  Павел Геневски разказва за перспективите на Internet of Things (снимка - Боян Димитров, 11 а)


 • 16 Dec 2016 13:05 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 15 декември, ТУЕС бе домакин на подписването на споразумение за сътрудничество в сферата на  софтуерното обучение на ученици от среден курс. Споразумението бе сключено между МОН, представен от министъра на образованието и науката в оставка Миглена Кунева и  представителните организации на българската ИТ индустрията - Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии” (ИКТ Клъстер). На церемонията по подписването присъстваше и президентът на Република България Росен Плевнелиев.

  Споразумението предвижда сътрудничество на образователните институции с фирми от ИТ бранша: обучение на учители, ученици и подготовка на квалифицирани софтуерни инженери, отговарящи на нуждите на бизнеса. Целта на споразумението е средното професионално образование да подготвя софтуерни кадри, готови да влязат на трудовия пазар. 

  От ръководството на училището са горди от признанието направено към ТУЕС като домакин на това събитие, а именно, че е един от доказалите се във времето успешни модели за обучение на качествени ИТ кадри.

  Повече подробности можете да прочетете в публикацията на Computer World.

  Автор: Боян Димитров, 11 а клас в ТУЕС


  След подписване на споразумението (снимка - Боян Димитров, 11 а)


 • 14 Dec 2016 16:07 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Какво представлява тестването на софтуер, какво е Quality Assurance и каква е разликата между тези две понятия разказа на учениците от 10А и Б клас Анета Петкова по време на лекцията „Software Testing“. Анета е Quality Assurance Lead в Honeywell Aerospace с 6+ години опит в сферата на софтуерното тестване и определено имаше какво да сподели с 30-те ученика, които се събраха в учебната зала. Тя обясни защо е важно тестването на софтуера и даде конкретни примери как липсата на подобен етап на проверка би могъл застраши не само финансите на една компания, но и на човешки животи, когато се отнася до софтуер, използван за медицински и военни цели.

  Анета се опита също да развенчае стереотипите около ролите “software developer” и “software tester” и да начертае характеристиките необходими за работа на тези позиции. Особено интересно беше и включването на Теодор Найденов (ТУЕС‘2002), който сподели гледната си точка като „software developer“ за ролята на QA специалистите и призова учениците да мислят за тези две роли като партниращи си и еднакво важни в процеса на създаване на един софтуерен продукт.

  Лекцията завърши с практическа демонстрация на различните техники за софтуерно тестване (изследователно тестване, тестване по тест план, автоматизирано тестване) върху реална уебсайт страница и възможност учениците да зададат въпроси на лекторите. От АЗТУЕС благодарим на Анета и Теодор за вдъхновяващата презентация и доброто представяне на една от възможностите за професионално развитие в ИТ сферата за учениците от ТУЕС.

  Анета Петкова и Теодор Найденов пред 10ти клас