Всичко най-актуално 
за АЗТУЕС

 • 28 Feb 2017 15:11 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 25ти февруари се проведе уъркшопът „Проектиране на електрически схеми и печатни платки за начинаещи със Circuit Maker“ с водещ Цветелин Маринов (ТУЕС’2014) от SmartLab Bulgaria.

  Уъркшопът започна с преговор на това, какво e CAD система и кои са най-използваните софтуери за автоматизирано проектиране, както и какво представлява електрическа схема и печатна платка. След това участниците се запознаха с програмата Circuit Maker и основните й функционалности, като имаха възможност сами да проектират на нея предварително зададена електрическа схема. Създаването на проект за печатна платка от готовата схема се оказа по-голямо предизвикателство, но пък при него се открои група ентусиазирани ученици, които стояха до последно за да довършат проектите на платките си.

  Идеята на уъркшопа беше да се запознаят учениците с open source програмата Circuit Maker, разработена от Altium. Програмата е cloud базирана и включва богата база от споделени проекти, от които регистрираните потребители могат да се възползват. Поради факта, че е достъпна и лесна за ползване, Цветелин Маринов я препоръча на бъдещите дипломанти, които биха искали да разработят някакъв вид устройство като дипломна работа и сподели разработено от него ръководство за проектиране на печатна платка на Circuit Maker.

  Цветелин Маринов представя Circuit Maker


  Проектиране на електрическа схема на програмата

 • 13 Jan 2017 11:44 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Имаме страхотни новини: Коледната кампания на АЗТУЕС надмина целта си, като набра общо 16 251,50 лв. - с 8% над първоначалната цел от 15 000 лв.! Благодарение на 72 дарители успяхме да отключим и корпоративната подкрепа на Империя Онлайн и Немечек България, които ще помогнат с още 6 000 лв. Така събираме общо 22 251,60 лв. - почти 50% над първоначалната ни цел!


  Радваме се да споделим също и че ядрото на активните членове на АЗТУЕС се разраства. Приветстваме 45 нови дарители! Общо дарителите в Коледната кампания са с над 1/3 повече от участниците в миналогодишната кампания, когато набирахме средства за онлайн системата на АЗТУЕС.


  Благодарим на всички, които подкрепиха АЗТУЕС и така дават възможност на асоциацията да продължи да работи активно и през 2017 г.! Средствата от кампанията ще осигурят дейността на АЗТУЕС и реализирането на основните планирани инициативи за 2017 г.:

  • - TUES Inspiration Talks & Workshops
  • - Менторската програма ТУЕС Career Paths
  • - Ден на отворените врати в ТУЕС
  • - Среща на ТУЕС випуските Reunion 2017
  • - Подкрепа за ученически инициативи в ТУЕС
  • - Финализиране и имплементиране на стратегията за развитие на ТУЕС

  В сайта на АЗТУЕС можете да намерите обобщение на дейностите на асоциацията през 2016 г.

  Пожелаваме ви успешна и активна година и ще се радваме да работим заедно по предстоящите инициативи на АЗТУЕС!


 • 06 Jan 2017 15:00 | Хинка Станимирова (Administrator)

  АЗТУЕС пое инициативата да подпомогне ръководството на ТУЕС в разработването и привеждането в действие на дългосрочна стратегия за развитие на училището. За първи път ТУЕС има възможността да работи целенасочено за дългосрочното си развитие и позициониране като най-доброто ИТ училище в България.
   
  Директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова обобщи работата по стратегията за развитието на училището така:

  Благодарение на АЗТУЕС за пръв път имаме възможност да разработим стратегия за развитието на ТУЕС през следващите 5 години. В резултат на интензивна съвместна работа през последните няколко месеца, вече разполагаме с обновена визия за ТУЕС, структурирана рамка за целеполагане и конкретни цели за развитие на училището. В момента работим заедно над алтернативи за решаване на най-приоритетните проблеми, пред които сме изправени. Този подход на работа ни позволява да имаме по-дългосрочен поглед за развитието на ТУЕС и да фокусираме усилията си върху нещата, които имат най-голямо значение за бъдещето на училището.

  Следете сайта на АЗТУЕС за повече новини по темата.


 • 22 Dec 2016 08:42 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Миналата година ви споделихме за дарителската кампания за лечението на Йордан Генчев (ТУЕС'93) и благодарение на общите усилия на всички, необходимата сума е била събрана. Тази година Данчо отново има нужда от вашата подкрепа.

  От 5 години Йордан Генчев (Б клас на випуск '93 в ТУЕС) страда от вторично-прогресивна множествена склероза. В резултат на заболяването, той е с много намалени двигателни функции, придвижва се изключително трудно с помощни средства и не може да работи.

  Болестта е прогресираща и традиционната медицина не предлага ефективно лечение. На този етап, решението за него е да спре или забави нейното развитие за възможно най-дълъг период. От всички изпробвани методи, най-ефективно е лечението на Данчо в Индия, където той прекара по няколко през последните три години. Препоръчително е да се проведе пореден курс, който започва в началото на 2017г.

  За да не се прекъсва животоспасяващото лечение, са необходими 18 000 лв. за 3-месечно лечение, които са непосилни за семейството му. В тази сума се включва самолетен билет, престой и лечение.

  Дарителска сметка в лева:

  Титуляр: Йордан Валентинов Генчев

  Банка: Райфайзенбанк АД

  IBAN: BG51 RZBB 91551051244123

  BIC: RZBBBGSF

  Повече за заболяването можете да прочетете тук. Повече за клиниката в Индия ще намерите тук.

  Заедно можем да помогнем на Данчо да замине отново за Индия и да подобри състоянието си.

  Нека още веднъж в навечерието на Коледа покажем, че можем да бъдем по-добри и човечни и всеки от нас да отдели средства, според възможностите си, за да помогнем на Данчо да живее един по-нормален и по-пълноценен живот. 

  Информацията е предоставена от Христина Дачева, ТУЕС93.


 • 20 Dec 2016 17:06 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 16 декември за единадесетокласниците от ТУЕС се проведе лекция на тема “Въведение в Internet of Things” с водещи Иглика Дундакова, Павел Геневски и Георги Крунев (ТУЕС’95) от SAP Labs Bulgaria. Лекцията беше част от инициативата „TUES Inspiration Talks & Workshops“ на АЗТУЕС.

  На учениците им беше предоставена възможността да научат повече за това, какво е Internet of Things и какво представлява платформата Raspberry PI, как може да се програмира, как се свързват датчици към нея и какви са разликите между нея и Arduino.

  Лекторите разказаха и за проекта си разработен в SAP Labs Bulgaria - „Умни Стаи“- как работи, какви са неговите цели и с какво помага на служителите там. Учениците имаха възможността да споделят и своите предложения за развитието и подобрението на идеята им и как по друг начин могат да постигнат същите резултати.

  В края на лекцията имаше въпроси, какво са запомнили учениците, като всеки отговорил правилно получи награда - тениска.

  Автор: Николета Далакчиева 11 б, ТУЕС

     

  Иглика Дундакова представя как работи проекта "умни стаи" на практика
  Павел Геневски разказва за перспективите на Internet of Things (снимка - Боян Димитров, 11 а)


 • 16 Dec 2016 13:05 | Хинка Станимирова (Administrator)

  На 15 декември, ТУЕС бе домакин на подписването на споразумение за сътрудничество в сферата на  софтуерното обучение на ученици от среден курс. Споразумението бе сключено между МОН, представен от министъра на образованието и науката в оставка Миглена Кунева и  представителните организации на българската ИТ индустрията - Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии” (ИКТ Клъстер). На церемонията по подписването присъстваше и президентът на Република България Росен Плевнелиев.

  Споразумението предвижда сътрудничество на образователните институции с фирми от ИТ бранша: обучение на учители, ученици и подготовка на квалифицирани софтуерни инженери, отговарящи на нуждите на бизнеса. Целта на споразумението е средното професионално образование да подготвя софтуерни кадри, готови да влязат на трудовия пазар. 

  От ръководството на училището са горди от признанието направено към ТУЕС като домакин на това събитие, а именно, че е един от доказалите се във времето успешни модели за обучение на качествени ИТ кадри.

  Повече подробности можете да прочетете в публикацията на Computer World.

  Автор: Боян Димитров, 11 а клас в ТУЕС


  След подписване на споразумението (снимка - Боян Димитров, 11 а)


 • 14 Dec 2016 16:07 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Какво представлява тестването на софтуер, какво е Quality Assurance и каква е разликата между тези две понятия разказа на учениците от 10А и Б клас Анета Петкова по време на лекцията „Software Testing“. Анета е Quality Assurance Lead в Honeywell Aerospace с 6+ години опит в сферата на софтуерното тестване и определено имаше какво да сподели с 30-те ученика, които се събраха в учебната зала. Тя обясни защо е важно тестването на софтуера и даде конкретни примери как липсата на подобен етап на проверка би могъл застраши не само финансите на една компания, но и на човешки животи, когато се отнася до софтуер, използван за медицински и военни цели.

  Анета се опита също да развенчае стереотипите около ролите “software developer” и “software tester” и да начертае характеристиките необходими за работа на тези позиции. Особено интересно беше и включването на Теодор Найденов (ТУЕС‘2002), който сподели гледната си точка като „software developer“ за ролята на QA специалистите и призова учениците да мислят за тези две роли като партниращи си и еднакво важни в процеса на създаване на един софтуерен продукт.

  Лекцията завърши с практическа демонстрация на различните техники за софтуерно тестване (изследователно тестване, тестване по тест план, автоматизирано тестване) върху реална уебсайт страница и възможност учениците да зададат въпроси на лекторите. От АЗТУЕС благодарим на Анета и Теодор за вдъхновяващата презентация и доброто представяне на една от възможностите за професионално развитие в ИТ сферата за учениците от ТУЕС.

  Анета Петкова и Теодор Найденов пред 10ти клас

 • 14 Dec 2016 11:18 | Ралица Жикова (Administrator)

  98% от учениците, участвали в извънкласните лекции и работилници TUES Inspiration Talks & Workshops, оценяват като полезни заниманията, на които са присъствали.

  Серията от извънкласни лекции и работилници за ученици от ТУЕС, която стартира през м. март 2016 г., до момента е събрала съвкупна аудитория от над 530 ученика.

  Целта на инициативата е да среща настоящите ученици в ТУЕС с вдъхновяващи експерти от различни сфери на ИТ сектора и бизнес средите. Гост-лекторите споделят с тях конкретни експертни знания, технически умения, визия и мотивация за целенасочено професионално развитие.

  През 2016 г. бяха проведени 16 занимания по 12 теми, водени най-често от завършили ТУЕС-ари, както и от техни колеги – експерти в различни области. Екипът на АЗТУЕС се ангажира със създаването на програмата от занимания, цялостната организация и координация на срещите, и с комуникацията с учениците.

  Ето какво казва за TUES Inspiration Talks & Workshops Кирил Митов (ТУЕС’2004). През ноември той проведе две извънкласни срещи с 8-мокласниците на тема „ТУЕС или в какво се забърках“:

  През годините приемствеността в обучението в ТУЕС се получи, макар и с огромни усилия, защото ТУЕС-ари се връщаме да преподаваме. По час два тук и там, но с желание и хъс! Като комисии по защити и като ръководители на дипломни работи. АЗТУЕС е най-голямата и важна стъпка към това тази приемственост да продължи устойчиво и занапред.

  TUES Inspiration Talks & Workshops е чудесен механизъм, чрез който всеки ТУЕС-ар може да предаде знания на по-младите.

  От своя опит с инициативата и от разговори с децата виждам, че добавената стойност за учениците от този тип лекции и работилници е много голяма. Със сигурност можем и трябва да разширим броя и разнообразието от лекции през следващата година.

  Добре образованият и заплатен човек в нашето общество, какъвто е горе-долу всеки ТУЕС-ар, няма повече права - той има повече отговорности. В дейностите, организирани от АЗТУЕС и в самата организация виждам платформа, инструмент, средство, чрез което с малко усилия от много хора да добавим голяма стойност.

  Изказваме нашите искрени благодарности към ръководството и преподавателите в ТУЕС, които подкрепиха идеята и съдействат активно за осъществяването на програмата. 

  Благодарим и на водещите на занимания и съорганизаторите на
  TUES Inspiration Talks & Workshops през 2016 г.:

  - Мартин Липовски (ТУЕС’1999) и Ваня Ламбева от Телелинк – за заниманията за 12 клас на тема Кариерно развитие;  —- Таня Динева (ТУЕС’1995) и Невен Динев за работилницата SW Testing Workshop за 11 клас;  - —Мария Каменова (ТУЕС’2007) за лекцията Въведение в SW Testing за 10 клас;  - Георги Крунев (ТУЕС’1995), Георги Константинов (ТУЕС’2005), Павел Геневски – екип от SAP Labs България за лекцията Въведение в IoTза 11 клас;

  —- Васил Николов (ТУЕС1999) за лекцията за 11 клас на тема IT Infrastructure – Virtualization Technologies;
  —- Теодор Найденов (ТУЕС2002) за работилницата за 11 клас на тема Interactive Web Maps Workshop;

  -— Бойко  Яръмов за Демонстрация на дронове за 8 и 9 клас;
  - Павел Върбанов и Кристина Тодорова и ТУЕС отборът за ECER 2016 с капитан Георги Георгиев (ТУЕС‘2012) и ментор Диман Михнев за Демонстрацията Европейска конференция и състезание по образователна роботика (ECER) – за 8 и 9 клас;

  —- Кирил Митов (ТУЕС2004) за въведението в живота на ТУЕС за 8 клас - ТУЕС или в какво се забърках;  —- Анета Петкова и Теодор Найденов (ТУЕС2002) за лекцията за 10 клас SW Testing;  - Георги Крунев (ТУЕС'95), Павел Геневски и Иглика Дундакова, екип от SAP Labs България за лекцията Въведение в IoT за 11 клас.

  Подкрепете АЗТУЕС, за да бъде разширен мащабът на тази иницатива през следващата година.

  Още подробности за инициативите на АЗТУЕС през 2016 г. ще намерите тук. • 06 Dec 2016 16:37 | Хинка Станимирова (Administrator)
  Радваме се да обявим началото на първата АЗТУЕС менторска програма „АЗТУЕС Career Paths“. С нея целим да подпомогнем професионалното развитие на младото поколение, наскоро завършили ТУЕС, като ги свържем с ментори - ТУЕСари с повече професионален и житейски опит, които да ги подкрепят с полезна информация, насоки и контакти. Как бихте могли да се включите:

   • - Ако искате да получите менторство – прочетете нашата брошура за търсещи менторство, за да разберете кой може да кандидатства, какво можете да спечелите от такава програма и как да извлечете максимума от нея;
   • - Ако искате да станете ментор – вижте брошурата ни за ментори, за да научите какво търсим в един ментор, какво се очаква от него/нея и каква е ползата за менторите от програмата.

  За да участвате в менторската програма е необходимо да попълните формуляра за кандидатстване до 25.12.2016. Екипът на АЗТУЕС ще направи разпределение на менторите въз основа степента на съвпадение между професионалните интереси и стремежи на търсещите менторство от една страна и опита и квалификациите на менторите от друга. Обявяването на двойките и реалния старт на менторския процес ще бъде през януари 2017.

  Очакваме кандидатурите ви!

 • 29 Nov 2016 17:01 | Хинка Станимирова (Administrator)

  Осъзнават ли учениците от осми клас, в какво точно са се „забъркали“, влизайки в ТУЕС и какъв е пътят от учебния чин към реализацията им като успешни ИТ специалисти? Това решихме да проверим от АЗТУЕС с втората лекция от цикъла TUES Inspiration Talks, водена от завършилия и по настоящем преподавател в ТУЕС – Кирил Митов (ТУЕС‘2004).

  Историята започва с това, как по времето, когато Кирил е бил ученик, учебната година в ТУЕС е започвала на 1ви септември и се е учело и в събота (най-хубавите дни по негови думи). Тогава от 1ви до 15ти септември осми клас са преминавали курс „Въведение в специалността“, воден от Стела Стефанова (в момента директор на ТУЕС). По време на него учениците са разбирали как знанията от различните предмети в 5-годишния учебен план на ТУЕС се навързват и са необходими, за да ги превърнат в добри специалисти. Вдъхновен от това, Кирил реши да приеме предизвикателството да вмъкне основните точки от този курс в едночасова избираема лекция и смеем да твърдим, че се справи чудесно.

  Повече от 80 ученика от осми клас посетиха 2те лекции „ТУЕС или в какво се забърках?!“ (на 14.11. пред 8 В&Г и на 28.11 пред 8А&Б). Във всяка от тях, Кирил обясни на учениците от осми клас, какво ги очаква в ТУЕС и IT сферата като завършват и защо са им полезни специалните предмети, които предстои да изучават. Започна се от това, какъв път е изминат, за да се стигне от закона на Ом, формулиран през 1827 до съвременния смартфон, приет за даденост днес от повечето от нас. Учениците слушаха с интерес, докато Кирил логически навързваше в разказа си полупроводници, диоди, транзистори, бинарна система, логически, интегрални схеми и още, за да обрисува в рамките на половин час почти два века технологично развитие.

  С не по-малко любопитство бе попита и информацията за това, какво им предстои в ТУЕС, кои са предизвикателствата и дойдоха редица въпроси, какви дипломни работи правят съучениците им от 12 клас (пр. мобилно приложение, с което може да се програмира движението на детска количка с дистанционно управление). Вероятно за някои не беше изненада, че само сравнително малък процент от ИТ специалистите се реализират като програмисти, но не всички бяха наясно с различните специализации в бранша (technical writers, QA, консултанти и др.). Не всички знаеха и кои горещи теми се очаква да ги посрещнат при завършването им в сферата (изкуствен интелект, квантови компютри) и бяха заинтригувани да научат още по темата.

  Лекцията завърши с дискусия за ролята на АЗТУЕС и с какво могат да помогнат връзките с ТУЕС общността за професионалното им развитие. Ще се радваме да посрещнем учениците от 8 клас, които желаят като асоциирани членове в АЗТУЕС, а на Кирил Митов благодарим от сърце за ангажимента, знанието и вдъхновението, които предаде на осмокласниците.


  Учениците от 8ми В и Г клас


  Кирил Митов (ТУЕС'2004)